Οι κοινωνικοπολιτικές επιδράσεις στην εξέλιξη του κυπριακού ποδοσφαίρου

Πτυχιακή Εργασία uoadl:1712629 304 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-07-12
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Γαβριήλ Χριστόφορος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητροτάσιος Μ., Λέκτορας, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι κοινωνικοπολιτικές επιδράσεις στην εξέλιξη του κυπριακού ποδοσφαίρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι κοινωνικοπολιτικές επιδράσεις στην εξέλιξη του κυπριακού ποδοσφαίρου
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει μέσα από ανασκοπικές μελέτες της Κυπριακής βιβλιογραφίας, την επίδραση των κοινωνικοπολιτικών επιδράσεων στο Κυπριακό ποδόσφαιρο και πως αυτές επηρέασαν την εξέλιξη του. Για το σκοπό της μελέτης αυτής έγινε βιβλιογραφική ανασκόπηση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτικών άρθρων μέσα από το διαδίκτυο, αλλά και μέσα από επιστημονικά άρθρα. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι παγκόσμιες κοινωνικοπολιτικές συγκυρίες, όπως η Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία (1917), ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος (1939-1945), και ο Ψυχρός πόλεμος (1947-1991) επέδρασαν στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο και κατά συνέχεια στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αρκετές διασπάσεις που έγιναν στο νησί όλη αυτήν την περίοδο, με την πρώτη διάσπαση να σημειώνεται το 1947 με κύρια αιτία οι τοπικιστικές διαφορές στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Η δεύτερη και σημαντικότερη διάσπαση του κυπριακού ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1948, όπου οι πολιτικές αναταραχές μεταξύ δεξιών και αριστερών στην Ελλάδα μεταφέρθηκαν και διείσδυσαν στην πολιτική ζωή και στον αθλητισμό της Κύπρου.

Ως εκ τούτου με τον όρο δεξιό ή εθνικόφρων σωματείο - σύλλογος στην Κύπρο εννοούμε την ομάδα ατόμων που ιδεολογικά έχει ως προμετωπίδα την ελληνικότητα του νησιού και την ελληνική ταυτότητα των κατοίκων της. Στην αντίπερα όχθη με τον όρο αριστερά ορίζονται τα σωματεία και οι σύλλογοι που στον πυρήνα της ιδεολογίας τους έχουν την πάλη της εργατικής τάξης.

Η τρίτη διάσπαση σημειώθηκε το 1955 λόγω του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, όπου αποφασίστηκε από την Κ.Ο.Π η προσωρινή αναστολή της συμμετοχής τουρκοκυπριακών ομάδων στα πρωταθλήματά της.



Συμπερασματικά, η μελέτη καταδεικνύει σαφώς, πώς οι πολιτικές – κομματικές παρατάξεις, κυρίως της συντηρητικής και προοδευτικής αντίληψης, χρησιμοποίησαν τη δυναμική του ποδοσφαίρου ως μέσον για την παγίωση συλλογικών ταυτίσεων και την ηγεμόνευση της μιας πολιτικής δύναμης επί της άλλης. Το φαινόμενο αυτό δεν πρόκειται να εξασθενήσει πλήρως αλλά μπορεί να μειωθεί δραστικά, κυρίως με την συστηματική καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο και συνεχίζοντας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία της Κύπρου
Λέξεις-κλειδιά:
Κυπριακό ποδόσφαιρο, Κοινωνικοπολιτικές επιδράσεις, Δεύτερη διάσπαση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
44
Αριθμός σελίδων:
32
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ 10-7-2017 τελικη1.pdf (823 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο