Η εφαργμογή της τηλεϊατρικής στη ΜΕΘ και η συμβολή της στην έκβαση των ασθενών. Μία συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:1933335 596 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-09-22
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Παπαδοπούλου Σοφία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Πολυκανδριώτη,Επίκουρος Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Γενοβέφα Κολοβού, Καθηγήτρια
Αθηνά Νέστωρ, Ομότιμη Καθηγήτρια Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εφαργμογή της τηλεϊατρικής στη ΜΕΘ και η συμβολή της στην έκβαση των ασθενών. Μία συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Impact of Tele-ICU Coverage on Patient Outcomes.A Systematic Review
Περίληψη:
Στόχοι: ο σκοπός της συγκεκριμένης βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να ελέγξει τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει η εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη ΜΕΘ στην έκβαση των ασθενών.
Αναζήτηση δεδομένων: έγινε εκτενής ανασκόπηση στις διεθνείς βάσεις δεδομένων PUBMED,Web of Science και Google Scholar,καθώς και επιπλέον αναζήτηση στους ιστότοπους νοσοκομείων και εταιρειών. Χρησιμοποιήθηκαν οι όροι-κλειδιά Tele-ICU, remote ICU και virtual ICU και ανακλήθηκαν 15 μελέτες με περισσότερους από 62.858 ασθενείς.
Μέθοδος ανασκόπησης: οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν αφορούσαν στην χρήση της τηλεϊατρικής στη ΜΕΘ όπως αυτή ορίστηκε, και ερευνούσαν την έκβαση των ασθενών σε 4 σημεία: τη θνησιμότητα και το χρόνο παραμονής στη ΜΕΘ, και τη θνησιμότητα και το χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο. Από την έρευνα αποκλείστηκαν οι βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις. Εκτιμήθηκε η ετερογένεια των μελετών όπου βρέθηκε πως οι διάφορες ΜΕΘ που συμπεριλήφθηκαν στις έρευνες, ήταν ανομοιογενείς ως προς τη δομή τους αλλά και τον τρόπο χρήσης της τηλεϊατρικής.
Αποτελέσματα: η ανάλυση των δεδομένων έδειξε σημαντική μείωση στη θνησιμότητα αλλά και το χρόνο νοσηλείας των ασθενών στη ΜΕΘ, χωρίς όμως να ελέγχεται συνολική μείωση στην ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα και το χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο γενικότερα.
Συμπεράσματα: χρειάζεται περισσότερη έρευνα όσον αφορά στο θέμα της τηλεϊατρικής στη ΜΕΘ, για να ελεγχθούν τα πραγματικά οφέλη της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Τηλεϊατρική, ΜΕΘ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
77
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Papadopoulou Sofia Master.pdf
679 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.