Η χρήση των γενόσημων φαρμάκων στα συστήματα υγείας σε καιρό κρίσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:1963800 654 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό ΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας-Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-10-05
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Αλεξανδράτου Κυριακή-Σπυριδούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Φιλντίσης Γεώργιος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Τσουμάκας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Διομήδους Μαριάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η χρήση των γενόσημων φαρμάκων στα συστήματα υγείας σε καιρό κρίσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Χρήση των Γενόσημων Φαρμάκων στα Συστήματα Υγείας σε Καιρό Κρίσης
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Εισαγωγή: Από το 2008 και μετά πολλές χώρες ήρθαν αντιμέτωπες με το φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που αυτή επέφερε τόσο στους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όσο και στον τομέα της υγείας. Η ραγδαία αυτή αύξηση των δαπανών υγείας, στην οποία συνέβαλαν και ο μεγάλος όγκος κατανάλωσης φαρμάκων και η προτίμηση για ακριβά καινοτόμα φάρμακα, είχε ως αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις των κρατών να στρέψουν την προσοχή τους στον τομέα του φαρμάκου και πιο ειδικά στα γενόσημα φάρμακα. Η εισαγωγή γενόσημων φαρμάκων στα εθνικά συστήματα υγείας έχει συζητηθεί πολύ το τελευταίο διάστημα ως ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών.
Σκοπός: Σκοπός της μελέτης ήταν η ανασκόπηση των εξελίξεων στη χρήση γενόσημων φαρμάκων στα διεθνή συστήματα υγείας σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αναλύοντας τα βασικά σημεία της αγοράς και πως επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση.
Υλικό – Μέθοδος: Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μέσω συστηματικής ανασκόπησης της βιβλιογραφίας από το 2007 έως και το 2017 και οι βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν το Pub Med, το Google Scholar, καθώς και ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, της ΕΛ.ΣΤΑΤ και του ΟΟΣΑ. Συνολικά, βρέθηκαν 98 ερευνητικές μελέτες, από τις οποίες επιλέχθηκαν οι 23. Τα κριτήρια επιλογής των μελετών που τέθηκαν, ήταν τα ακόλουθα: α) άρθρα, τα οποία αποτελούσαν πρωτογενείς μελέτες, ανασκοπήσεις ή μετα-αναλύσεις, β) άρθρα διαθέσιμα σε πλήρες κείμενο, γ) άρθρα γραμμένα στην Aγγλική ή Eλληνική γλώσσα και δ) άρθρα αναφερόμενα σε ανθρώπους.
Αποτελέσματα: Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας προκύπτει, ότι η εισαγωγή και η χρήση γενόσημων φαρμάκων στα διεθνή συστήματα υγείας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποτελεί σημαντικό μέτρο περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών, αλλά και μέτρο παροχής ποιότητας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με χαμηλό κόστος. Σε αρκετές μελέτες ωστόσο διαπιστώνεται αμφιβολία και καχυποψία τόσο από το καταναλωτικό κοινό, όσο και από επαγγελματίες υγείας αναφορικά με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των γενοσήμων.
Συμπεράσματα: Καθώς η ανάγκη για έλεγχο και μείωση των φαρμακευτικών δαπανών γίνεται όλο και πιο επιτακτική, οι κυβερνήσεις των κρατών καλούνται να
65
αναπτύξουν πολιτικές προώθησης των γενόσημων φαρμάκων με παράλληλο στόχο τη διατήρηση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και της δημόσιας υγείας.
Λέξεις κλειδιά: γενόσημο φάρμακο, σύστημα υγείας, οικονομική κρίση
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γενόσημο φάρμακο, Σύστημα υγείας, Οικονομική κρίση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
143
Αριθμός σελίδων:
67
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Alexandratou Kyriaki - Spyridoula Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.