Ο ρόλος της διοίκησης και της ηγεσίας στην πρόθεση εγκατάλειψης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2098911 608 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό ΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας-Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-06
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Χλιούρα Στυλιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χονδροκούκης Γρηγόριος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Καραλέκας Δημήτριος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Γιανιάτσης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της διοίκησης και της ηγεσίας στην πρόθεση εγκατάλειψης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της οργάνωσης και της διοίκησης στην πρόθεση εγκατάλειψης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
Περίληψη:
Εισαγωγή: Παγκοσµίως διαπιστώνεται µια αυξανόµενη τάση του νοσηλευτικού προσωπικού να εγκαταλείπει το νοσηλευτικό επάγγελμα. Οι έρευνες δείχνουν ως κυριότερους λόγους για τη χαµηλή ελκυστικότητα του επαγγέλµατος την έλλειψη επαγγελµατικής ικανοποίησης και το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης που βιώνουν οι νοσηλευτές.
Σκοπός: Η διερεύνηση του ρόλου του διοικητή-ηγέτη και η συσχέτισή του με την επαγγελματική ικανοποίηση και εξουθένωση του νοσηλευτικού προσωπικού.
Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στην ηλεκτρονική βάση PubMed, για το χρονικό διάστημα από το 2007 έως το 2017. Κριτήρια αποκλεισμού των άρθρων ήταν η μη αναφορά σε ανθρώπους, η χρήση άλλης γλώσσας εκτός της αγγλικής, γράμματα προς τον εκδότη, άρθρα που αναφέρονταν σε ανασκοπήσεις και όχι σε έρευνες, άρθρα που δεν αναφέρονταν σε πληθυσμό νοσηλευτών, δεν αναφέρονταν σε νοσηλευτές που εργάζονται στον χώρο της υγείας και η διαπίστωση ότι το περιεχόμενο του άρθρου δεν αφορούσε εν τέλει το συγκεκριμένο θέμα, όπως προέκυψε από την ανάγνωση της περίληψης. Τελικά το δείγμα αποτέλεσαν 12 μελέτες.
Αποτελέσματα: Στις περισσότερες μελέτες βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα για τον ρόλο της διοίκησης-ηγεσίας η οποία έδειξε ότι σχετίζεται σημαντικά με τους μελετώμενους παράγοντες.
Συμπεράσματα: Στην πλειοψηφία τους, οι μελέτες συμφωνούν ότι ο κατάλληλος τρόπος διοίκησης και ηγεσίας δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας στο προσωπικό, συμβάλλει στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των εργαζόμενων νοσηλευτών και αυξάνει την οργανωσιακή δέσμευση. Έτσι, επιτυγχάνεται η αύξηση της ικανοποίησης του προσωπικού και ταυτόχρονα η άμβλυνση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης που μαστίζει τους νοσηλευτές. Επομένως, η διοίκηση του νοσηλευτικού προσωπικού υιοθετώντας το κατάλληλο στυλ ηγεσίας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της εγκατάλειψης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηγεσία, Διοίκηση νοσηλευτών, Επαγγελματική εξουθένωση, Επαγγελματική ικανοποίηση νοσηλευτών, Εγκατάλειψη νοσηλευτικού επαγγέλματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
67
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

CHLIOURA STYLIANI MASTER.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.