Επιχειρώντας μια διασταλτική ερμηνεία του χομπσιανού δικαιώματος αντίστασης στη σκιά της λοκιανής πολιτικής ανυπακοής.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2201963 725 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πολιτικής Ανάλυσης και Πολιτικής Θεωρίας
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-13
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μουζακίτης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Περικλής Βαλλιάνος, Καθηγητής,Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Γεράσιμος Κουζέλης, Καθηγητής, Καθηγητής,Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ.
Φίλιππος Βασιλόγιαννης, Αναπληρωτής Καθηγητης, Νομική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιχειρώντας μια διασταλτική ερμηνεία του χομπσιανού δικαιώματος αντίστασης στη σκιά της λοκιανής πολιτικής ανυπακοής.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιχειρώντας μια διασταλτική ερμηνεία του χομπσιανού δικαιώματος αντίστασης στη σκιά της λοκιανής πολιτικής ανυπακοής.
Περίληψη:
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διασάφηση και ερμηνεία του χομπσιανού δικαιώματος αντίστασης σε συγκριτική ανάλυση με την λοκιανή πολιτική ανυπακοή.
Προκειμένου να εξακριβωθεί περαιτέρω αν και κατά πόσο συνέχεται η ιδέα του δικαιώματος αντίστασης με την πολιτική ανυπακοή θα σκιαγραφηθεί η προ-πολιτική κατάσταση στα έργα των δύο φιλοσόφων, η πορεία προς το κοινωνικό συμβόλαιο, οι φυσικοδικαιϊκές αντιλήψεις τους και η παρατιθέμενη πολιτειολογία τους.
Πιο συγκεκριμένα, εγκύπτοντας στον Λεβιάθαν του Χομπς και στη δευτερογενή βιβλιογραφία η εργασία θα εστιάσει σε μια ανθρωπολογία που εδράζεται σε υλιστικές και μηχανιστικές αρχές. Κατ’ επέκταση προκύπτει το ερώτημα αν η ηθική του μεγάλου Άγγλου στοχαστή γίνεται να αποδοθεί απαλλαγμένη από μεταφυσικές προκείμενες, εφόσον σύμφωνα με κάποιους σχολιαστές αφετηρία της είναι η αίσθηση της ηδονής και του πόνου, η οποία με τη σειρά της καθορίζει τις έννοιες του κακού και του αγαθού. Το ίδιο ερώτημα τίθεται και όσον αφορά την ηθική του Λοκ, η οποία μάλλον είναι αναπόσπαστη της θεολογικής λοκιανής θέασης.
Απαντώντας στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα θα απασχολήσει πρόσθετα την εργασία η έννοια και το περιεχόμενο του φυσικού δικαίου και δικαιώματος και η σχέση τους ως προς το θετικό δίκαιο. Με την αποσαφήνιση της διαπλοκής του φυσικού και του θετικού δικαίου στο έργο των δύο Άγγλων φιλοσόφων θα εξεταστεί η ιδέα της ισότητας και της ελευθερίας, οι οποίες καθορίζουν το χομπσιανό δικαίωμα αντίστασης και τη λοκιανή πολιτική ανυπακοή.
Αιχμή των παραπάνω ερωτημάτων, όπως προαναφέρθηκε, συνιστά το χομπσιανό δικαίωμα αντίστασης και η λοκιανή πολιτική ανυπακοή. Αρχικά, θα εκτεθούν τα κειμενικά τεκμήρια που πιστοποιούν το δικαίωμα αντίστασης στον Λεβιάθαν και την πολιτική ανυπακοή στην Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως. Με τη βοήθεια της δευτερογενούς βιβλιογραφίας θα επιχειρηθεί να προσδιοριστούν:
α)Οι όροι που δικαιολογούν την άσκηση του χομπσιανού δικαιώματος αντίστασης, τα όριά του (όρια που η τρέχουσα διεθνή επιστημονική αρθρογραφία και βιβλιογραφία τείνει να θεωρεί πλατύτερα από ό,τι θεωρείτο στο παρελθόν) και οι συνέπειες άσκησής του.
β) Οι προϋποθέσεις νόμιμης πολιτικής ανυπακοής, όπως εκτίθενται στην Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως.
γ) Η σχέση μεταξύ των παραπάνω σε συνδυασμό με την αποτίμηση της πολιτικής παρακαταθήκης που αφήνουν στις σημερινές κοινωνίες της ύστερης νεοτερικότητας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Χομπς, Λοκ, φυσικό δίκαιο, θετικό δίκαιο, δικαίωμα αντίστασης, πολιτική ανυπακοή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
172
Αριθμός σελίδων:
91
Διπλωματική-Μουζακίτης.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο