Χρόνια παγκρεατίτιδα και μεταβολικά νοσήματα των οστών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2210791 314 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-14
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καρακούσης Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λυρίτης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρική ΕΚΠΑ
Κασσή Ευανθία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρική ΕΚΠΑ
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητή, Ιατρική ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρόνια παγκρεατίτιδα και μεταβολικά νοσήματα των οστών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρόνια παγκρεατίτιδα και μεταβολικά νοσήματα των οστών
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία είναι αποτέλεσμα εκτεταμένης ανασκόπησης της νεότερης βιβλιογραφίας και έχει σαν σκοπό να παρουσιάσει, όσο το δυνατόν πληρέστερα, τη συσχέτιση της χρόνιας παγκρεατίτιδας με τις διαταραχές στο μεταβολισμό των οστών.
Χρόνια παγκρεατίτιδα καλείται η χρόνια φλεγμονή του παγκρέατος, η οποία δύναται να εκδηλωθεί με άλγος επιγαστρίου, συνήθως ζωστηροειδούς κατανομής, ενώ μπορεί να συνυπάρχει ανεπάρκεια τόσο της εξωκρινούς, όσο και της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της χρόνιας παγκρεατίτιδας θεωρούνται ο χρόνιος αιθυλισμός και η χολολιθίαση. Άλλες αιτίες χρόνιας παγκρεατίτιδας συγκροτούν οι γενετικοί παράγοντες, τροπική παγκρεατίτιδα (πιθανότατα λόγω υποσιτισμού ή διατροφικών συνηθειών). Τέλος υφίσταται και η ιδιοπαθής χρόνια παγκρεατίτιδα, στην οποία δεν διαγιγνώσκεται η αιτία, ή πιθανόν, ο ασθενής συγκαλύπτει την κατανάλωση αλκοόλ(1).
Στη διάγνωση πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν οι μέθοδοι απεικόνισης, όπως ακτινογραφία, υπέρηχος, αξονική και μαγνητική τομογραφία, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να επισημάνουν αλλοιώσεις του παγκρεατικού ιστού.
Η θεραπεία που συνιστάται αφορά την αντιμετώπιση της αιτίας (που συνήθως είναι το αλκοόλ) και την πιθανή χορήγηση παγκρεατικών ενζύμων. Η λήψη ινσουλίνης θεωρείται αναγκαία στην περίπτωση που συνυπάρχει καταστροφή της ενδοκρινούς μοίρας του παγκρέατος(1).
Τόσο η απώλεια βάρους ως συνέπεια της ανορεξίας, που προκαλεί ο παγκρεατικός πόνος και η κατανάλωση αλκοόλ, όσο και η μειωμένη έκκριση παγκρεατικών ενζύμων, λόγω ανεπάρκειας του οργάνου που φυσιολογικά συμβάλουν στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών, ιχνοστοιχείων και ηλεκτρολυτών από το γαστρεντερικό σύστημα, μπορούν να συσχετίσουν αυτή τη φλεγμονώδη διεργασία με καταστάσεις μειωμένης οστικής πυκνότητας. Για αυτό και κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια οστικού ελέγχου και ο έλεγχος της σκελετικής υγείας σε τέτοια άτομα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Xρόνια παγκρεατίτιδα, Μεταβολικά νοσήματα οστών, Παγκρεατικά ένζυμα, Δυσαπορρόφηση, Οστική πυκνότητα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
91
Αριθμός σελίδων:
76
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karakousis Nikolaos Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.