Ο Γλύπτης Πασιτέλης και η Σχολή του

Διπλωματική Εργασία uoadl:2268655 826 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-11-21
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Καπουράνης Αινείας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Πλάντζος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Όλγα Παλαγγιά, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Κατάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο Γλύπτης Πασιτέλης και η Σχολή του
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο Γλύπτης Πασιτέλης και η Σχολή του
Περίληψη:
Με την εδραίωση της ισχύος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι καλύτεροι Έλληνες καλλιτέχνες έθεσαν στην διάθεση των Ρωμαίων τις ικανότητές τους εξυπηρετώντας τις επιθυμίες τους για την δημιουργία έργων υψηλής ποιότητας και ακτινοβολίας. Ιδιαίτερη άνθηση γνώρισε η τέχνη της γλυπτικής, το θεματολόγιο της οποίας επηρεάστηκε κυρίως από τα έργα του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. Η επιρροή αυτή συνίσταται στη μίμηση και τον επιλεκτικό συνδυασμό των διακριτικών στοιχείων των κλασικών και ύστερων κλασικών γλυπτών με σκοπό την δημιουργία νέων, κλασικιστικών έργων.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και η κριτική πραγμάτευση των κειμενικών και αρχαιολογικών μαρτυριών για τον βίο και το έργο του γλύπτη Πασιτέλη ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κατά την διάρκεια του πρώτου μισού του τελευταίου προχριστιανικού αιώνα στη Ρώμη βασιζόμενος στο τεχνοτροπικό ιδίωμα του κλασικισμού. Υπήρξε ένας ευέλικτος καλλιτέχνης φιλοτεχνώντας σε λίθο αλλά και σε ακριβά υλικά όπως ο χρυσός και το ελεφαντόδοντο. Εκτός από γλύπτης ήταν και τορευτής αλλά και ιστορικός και θεωρητικός της τέχνης. Για το έργο του ωστόσο σώζονται ελάχιστες αρχαίες γραπτές μαρτυρίες ενώ δεν σώζεται κανένα από τα τέχνεργά του. Η τεχνοτροπία της σχολής του γίνεται γνωστή από δύο ενυπόγραφα έργα δύο μεταγενέστερων ακολούθων ή μαθητών του, του Στεφάνου και του μαθητή του, Μενελάου. Τα ενυπόγραφα αυτά έργα έχουν αναπαραχθεί σε έναν ικανοποιητικό αριθμό αντιγράφων ή διασκευών είτε μεμονωμένων είτε συμπλεγμάτων ή αποσπασματικά σωζόμενων κορμών και κεφαλιών ή αγαλματίων τα οποία συγκεντρώνονται σε έναν αναλυτικό κατάλογο.
Το πλήθος των αντιγράφων πιστοποιεί την μεγάλη φήμη της πασιτέλειας σχολής η οποία ενδεχομένως να ερχόταν πρώτη στις προτιμήσεις των Ρωμαίων αγοραστών, χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα γλυπτά κυρίως για την διακόσμηση των οικιών και των επαύλεων τους, επιδεικνύοντας την οικονομική τους ευμάρεια αλλά και την πνευματική τους καλλιέργεια αμιλλώμενοι με άλλους ευκατάστατους πολίτες στο πλαίσιο ενός ευγενούς ανταγωνισμού.
Η έρευνα επεκτείνεται και στην ζωή και το έργο των δύο μαθητών του Πασιτέλη, των οποίων η συνολική δραστηριότητα φτάνει έως τα μέσα του πρώτου μεταχριστιανικού αιώνα, και προσφέρει μία επανεκτίμηση σε ορισμένες παραδεδεγμένες απόψεις κυρίως στην ταύτιση των γλυπτών τους με προσωπικότητες από τον μυθικό και τον τραγικό κύκλο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Πασιτέλης, Στέφανος, Μενέλαος, Κλασικισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
317
Αριθμός σελίδων:
154
Ο Γλύπτης Πασιτέλης και η Σχολή του.pdf (39 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο