Θρόμβωση σχετιζόμενη με καθετήρες σε ογκολογικούς ασθενείς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2335987 727 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των Μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-11
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
Μούτου Μαργαρίτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολίτου Μαριάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Γιαλεράκη Αργυρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Βαλσάμη Σερένα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θρόμβωση σχετιζόμενη με καθετήρες σε ογκολογικούς ασθενείς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θρόμβωση σχετιζόμενη με καθετήρες σε ογκολογικούς ασθενείς
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά τη θρόμβωση η οποία σχετίζεται με κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες στον ογκολογικό ασθενή. Η χρήση κεντρικών γραμμών είναι ευρέως διαδεδομένη στους καρκινοπαθείς, ωστόσο, συχνά, έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές, μεταξύ των οποίων και οι θρομβώσεις, ιδιαιτέρως των φλεβών των άνω άκρων.
Η επίπτωση των θρομβωτικών επιπλοκών, συμπτωματικών και ασυμπτωματικών, δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς και αναμένεται να αλλάζει συνεχώς. Η θρόμβωση φαίνεται ότι είναι πολυπαραγοντική νόσος αποδιδόμενη σε πληθώρα προδιαθεσικών παραγόντων σχετιζόμενων με τον φλεβοκαθετήρα, αλλά και με τον ίδιο τον ογκολογικό ασθενή και τη νόσο του. Η τοποθέτηση κεντρικού καθετήρα προκαλεί ενδοθηλιακή βλάβη και στάση της αιματικής ροής, ενώ ο ίδιος ο καρκίνος αποτελεί θρομβοφιλική κατάσταση με αποτέλεσμα την αύξηση του θρομβωτικού κινδύνου.
Η διαγνωστική προσπέλαση βασίζεται κυρίως στην ιατρική απεικόνιση με την υπερηχοτομογραφία να αποτελεί την εξέταση πρώτης επιλογής. Η κλασσική αγγειογραφία θεωρείται η “gold standard” μέθοδος, η οποία χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ενώ οι νεότερες απεικονιστικές τεχνικές αναμένεται να ανοίξουν νέους δρόμους στη διάγνωση της θρόμβωσης από καθετήρα.
Η αντιμετώπιση βασίζεται στην αντιπηκτική αγωγή με τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους να είναι τα φάρμακα εκλογής. Η διάρκεια της θεραπείας προτείνεται να είναι τουλάχιστον 3-6 μήνες, ενώ η αφαίρεση του κεντρικού καθετήρα δεν είναι επιβεβλημένη πλην ορισμένων περιπτώσεων. Η καθολική χρήση αντιπηκτικής αγωγής σε ασθενείς με κεντρική γραμμή, με στόχο τη θρομβοπροφύλαξη, δεν συνιστάται, ενώ σε κάθε περίπτωση καρκινοπαθούς με κεντρικό καθετήρα η προσέγγιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Θρόμβωση, Κεντρικοί καθετήρες, Ογκολογία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
56
Αριθμός σελίδων:
83
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Margarita Moutou Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.