Η παιδική ηλικία στα εγχειρίδια ιστορίας στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1964-2014)

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2342290 503 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τομέας Ανθρωπιστικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2017-12-12
Έτος εκπόνησης:
2017
Συγγραφέας:
ΜΑΚΡΗ ΕΛΕΝΗ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
1.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ,ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
2.ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
3.ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΘΩΜΑΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
4.ΒΡΕΤΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
5.ΜΥΛΩΝΑΚΟΥ-ΚΕΚΕ ΖΑΦΕΙΡΙΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
6.ΛΥΤΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΠΑΝΤΕΙΟΥ
7.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η παιδική ηλικία στα εγχειρίδια ιστορίας στην ελληνική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1964-2014)
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η παιδική ηλικία στα εγχειρίδια ιστορίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1964-2014)
Περίληψη:
Η λέξη «παιδί» παραπέμπει, μεν, σε ένα βιολογικά εξελισσόμενο ον αλλά εμπεριέχει ταυτόχρονα τις έννοιες της εξάρτησης, της αδυναμίας και όποια άλλα γνωρίσματα χρησιμοποιεί κάθε πολιτισμός για να ορίσει τον άνθρωπο, που δεν είναι ενήλικος. Έτσι μετατρέπεται η «παιδική ηλικία» σε μια κοινωνική κατηγορία που δεν αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο παιδί, αλλά στο παιδί ως μέλος μιας ομάδας με κοινά δομικά γνωρίσματα, με διαδικασίες κοινωνικής συγκρότησης και αλλαγές που την καθιστούν διακριτή.
Η παιδική ηλικία είναι μια κοινωνική κατασκευή με όριο την ενηλικίωση, της οποίας όμως ο συγκεκριμένος ηλικιακός χρόνος καθορίζεται από οικονομικές και πολιτισμικές συνθήκες κάθε εποχής και κοινωνίας.
Το σχολικό εγχειρίδιο είναι το εκπαιδευτικό μέσο, το οποίο αποτελεί το βασικό στοιχείο της εκπαιδευτικής πράξης τόσο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα όσο και διεθνώς. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό μέσο εξαιρετικά προσιτό και οικονομικό για κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω αυτού μπορεί να ασκηθεί κοινωνικός έλεγχος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε αυτό αποτυπώνονται οι κυρίαρχες τάσεις και αξίες της κοινωνίας, στην οποία παράγεται και χρησιμοποιείται, καθορίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της σχολικής γνώσης και τις δραστηριότητες που θα αναπτύξουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Όλοι αυτοί είναι λόγοι που το έχουν θέσει στο επίκεντρο αρκετών συστηματικών ερευνών. Η σχολική Ιστορία είναι το διδακτικό αντικείμενο, που ως φορέας του ιδεολογικού φορτίου της ίδιας της επιστήμης όσο και του ιδιαίτερου ρόλου της, διαμορφώνει την εθνική συλλογική συνείδηση, αλλά επιτελεί κι άλλους ρόλους, όπως η γνώση του παρελθόντος, η ανάπτυξη κριτικής ιστορικής σκέψης και συνείδησης, η συγκρότηση της πολιτισμικής ταυτότητας, η απόκτηση αναλυτικών δεξιοτήτων από τους μαθητές και ταυτόχρονα τον φρονηματικό και παραδειγματικό της ρόλο.
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να διερευνηθεί αν, κατά πόσο και σε ποια ποιότητα είναι «παρούσα» η παιδική ηλικία στα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το 1964 έως το 2014, σε μια περίοδο δηλαδή πενήντα ετών και ενώ έχουν μεσολαβήσει διάφορες πολιτικές αλλαγές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα
άλλα να παραμείνουν στις σχολικές αίθουσες για μακρό χρονικό διάστημα και άλλα να αποσυρθούν εσπευσμένα για διαφόρους λόγους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαιδευτική κοινωνιολογία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ιστορία
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
παιδί, παιδική ηλικία, διδακτικό εγχειρίδιο, σχολική ιστορία, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αναλυτικά προγράμματα, μορφές παρουσίας της παιδικής ηλικίας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
998
Αριθμός σελίδων:
361
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Εργασία ΔΔ.pdf
9 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.