Η επιρροή της εξάρτησης στην ικανότητα για καταλογισμό του δράστη

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673240 882 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μουσουρούλη Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγλαΐα Λιούρδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Νομική Σχολή, Τομέας Ποινικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επιρροή της εξάρτησης στην ικανότητα για καταλογισμό του δράστη
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επιρροή της εξάρτησης στην ικανότητα για καταλογισμό του δράστη
Περίληψη:
Το πεδίο διερεύνησης των εξαρτήσεων είναι ιδιαίτερα ευρύ και συνιστά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα μελέτης τόσο της ψυχιατρικής και της ψυχολογίας όσο και του ποινικού δικαίου. Τόσο το σύστημα της ψυχικής υγείας όσο και αυτό της ποινικής δικαιοσύνης καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της εξάρτησης και της εγκληματικής συμπεριφοράς που αυτή μπορεί να έχει ως επακόλουθο.
Μέσα από την παρουσίαση των ψυχιατρικών δεδομένων για τους εξαρτημένους από τις απαγορευμένες ναρκωτικές ουσίες και το αλκοόλ δράστες, καθώς και τη νομοθετική αντιμετώπιση αυτών σκοπείται να αναδειχθεί η ανάγκη της επικοινωνίας μεταξύ των δύο επιστημών και η συμβολή αυτής της διάδρασης στο χώρο του ποινικού δικαίου.
Πιο συγκεκριμένα επιδιώκεται να περιγραφεί η έννοια τις εξαρτήσεως από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες και πώς αυτή επιδρά στην προσωπικότητα του ατόμου, ώστε να γίνει κατανοητή η επιρροή αυτής στον καταλογισμό του δράστη. Για το λόγο αυτό στην παρούσα γίνεται αναφορά σε εισαγωγικές έννοιες, όπως η αρχή της ενοχής και η ελευθερία της βούλησης, οι οποίες είναι κρίσιμες για την κατανόηση της σύνδεσης οποιασδήποτε ψυχικής διαταραχής, όπως αυτής της εξάρτησης, με την ικανότητα για καταλογισμό του δράστη, συνιστώντας τη δικαιολογητική βάση κάθε αξιολογικού πορίσματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ποινικό δίκαιο
Ποινικό Δικονομικό Δίκαιο (Ποινική δικονομία)
Λέξεις-κλειδιά:
Εξαρτήσεις, ικανότητα για καταλογισμό, ναρκωτικά
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
65
διπλωματική Ελένη Μουσουρούλη.pdf (648 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο