Διδασκαλία βασικών αρχών Γενετικής μέσω ενός Κοινωνικο-Επιστημονικού Ζητήματος: τα γενετικά τεστ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673262 537 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδακτική της Χημείας
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-01
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Στεφάνου Χρήστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Μαυρικάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διδασκαλία βασικών αρχών Γενετικής μέσω ενός Κοινωνικο-Επιστημονικού Ζητήματος: τα γενετικά τεστ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διδασκαλία βασικών αρχών Γενετικής μέσω ενός Κοινωνικο-Επιστημονικού Ζητήματος: τα γενετικά τεστ
Περίληψη:
Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε μία πρόταση διδασκαλίας των βασικών εννοιών της Γενετικής, η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση του κοινωνικo-επιστημονικού ζητήματος «Γενετικά τεστ». Η πρόταση αυτή ενσωματώνει χαρακτηριστικά και επιρροές κυρίως από την προσέγγιση SSI (Socio-Scientific Issues).
Σε πρώτο στάδιο, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τις κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις των γενετικών τεστ μέσω της μελέτης περιπτώσεων. Σε δεύτερο στάδιο διαπραγματεύονται τις επιστημονικές έννοιες της Γενετικής και σε τρίτο στάδιο γίνεται αναπλαισίωση της διδασκαλίας με την επεξεργασία διλημμάτων. Ο σχεδιασμός της πρότασης βασίζεται στους διδακτικούς στόχους της Γενετικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Η προσέγγιση SSI αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πλατφόρμα μάθησης φυσικών επιστημών όπου οι μαθητές χειρίζονται επιστημονικές έννοιες, αρχές και πρακτικές στα πλαίσια ανοιχτών ερωτημάτων που αφορούν πραγματικές καταστάσεις. Τα πλεονεκτήματα της στην ανάπτυξη της επιστημολογικής επάρκειας των μαθητών, της ηθικής ευαισθησίας, των δεξιοτήτων συλλογισμού, των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων και των θετικών στάσεων απέναντι στην επιστήμη είναι αναγνωρισμένα και καταγεγραμμένα στη διεθνή βιβλιογραφία. Εντούτοις, λείπουν περισσότερες εμπειρικές αποδείξεις για το ότι η προσέγγιση SSI μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη διδασκαλία επιστημονικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης, η πρόταση εφαρμόστηκε ερευνητικά σε φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποψήφιους δασκάλους, υπό τη μορφή «αληθινού» πειράματος με ομάδα ελέγχου και μετρήσεις πριν και μετά την εφαρμογή της πρότασης διδασκαλίας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η πλαισίωση της διδασκαλίας των βασικών επιστημονικών εννοιών Γενετικής με το κοινωνικο-επιστημονικό ζήτημα «Γενετικά τεστ» είχε μία θετική επίδραση μεγάλου μεγέθους στην κατανόηση των βασικών επιστημονικών εννοιών της Γενετικής. Το συμπέρασμα αυτό συμπληρώνει τις μέχρι τώρα εμπειρικές ενδείξεις ότι η προσέγγιση SSI μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υποστηρίξει τη διδασκαλία επιστημονικού περιεχομένου στις Φυσικές Επιστήμες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Χημεία
Λέξεις-κλειδιά:
πρόταση διδασκαλίας, γενετικά τεστ, κοινωνικο-επιστημονικά ζητήματα, τοποθετημένη μάθηση, πλαισιωμένη διδασκαλία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
131
Αριθμός σελίδων:
162
Teaching Genetics through a Socio-Scientific Issue genetic testing.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο