Τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2673386 568 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό ΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας-Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-03-02
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βαρίτη Λαμπρινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χονδροκούκης Γρηγόριος, Καθηγητής, Βιομηχανική Διοίκηση, ΠΑ.ΠΕΙ.
Καραλέκας Δημήτριος, Καθηγητής, Βιομηχανική Διοίκηση, ΠΑ.ΠΕΙ.
Γιαννατσής Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Βιομηχανική Διοίκηση, ΠΑ.ΠΕΙ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τα συστήματα διαχείρισης ποιότητας και η συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.
Περίληψη:
Η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες των συστημάτων υγείας και των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Βασικό παράγοντα επιτυχίας σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας αποτελεί η συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού ενώ καθοριστικό ρόλο έχουν η σωστή πληροφόρηση και η αποτελεσματική επικοινωνία.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται καταρχήν γνωριμία με τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και στη συνέχεια παρουσίαση για το που κι αν εφαρμόζονται σε νοσοκομειακούς φορείς της χώρας μάς με σκοπό τη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων όσον αφορά στα οφέλη που πιθανών προκύπτουν από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης ποιότητας όπου βοηθούν στην αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς αλλά και στη βελτίωση της οργάνωσης του ίδιου του φορέα. Έπειτα γίνεται αναφορά στην οικονομική ανάπτυξη και στην συμβολή των Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας με την εφαρμογή τους στο ελληνικό σύστημα υγείας και τις δομές του. Τέλος παρατίθενται μέτρα κι προτάσεις για την επίτευξη της.
Σκοπός της μελέτης είναι να παρουσιαστεί πως εφαρμόζονται απαραίτητες πρακτικές στην εισαγωγή και τη βελτίωση της ποιότητας στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, να προσδιορίσει τα Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας κι πως η εφαρμογή τους συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας.
Μεθοδολογία : Η θεωρητική διερεύνηση βασίζεται σε σχετική βιβλιογραφία για την έννοια της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας και την διασφάλιση ποιότητας. Η εμπειρική διερεύνηση βασίστηκε σε αναφορά ως προς τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας (δομή του συστήματος ποιότητας στα νοσοκομεία), τα πρότυπα την πιστοποίηση και την διαπίστευση, καθώς και μελέτη ως προς την καταγραφή των δημόσιων νοσοκομείων που εφαρμόζουν κάποιο σύστημα διασφάλισης ποιότητας. Τέλος καταλήγουμε στα συμπεράσματα της μελέτης μας και παράλληλα προτάσεις. Οι πληροφορίες αντλήθηκαν μέσα από βιβλιογραφία (ξένη και ελληνική), διαδίκτυο, επιστημονικά άρθρα και ερευνητικές εργασίες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ποιότητα υπηρεσιών υγείας, Συστήματα διαχείρισης ποιότητας, ΙΣΟ, Πρότυπα, Τυποποίηση, Πιστοποίηση, Ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, Οικονομική ανάπτυξη
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
98
Αριθμός σελίδων:
123
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

VARITI LAMPRINI-master.pdf
800 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.