«Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπ/σης με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/μαθησιακές δυσκολίες»

Διπλωματική Εργασία uoadl:2748027 584 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Λογοθεραπεία - Συμβουλευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-04-21
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Τσιμιτσέλης Ιωάννης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πολυχρονοπούλου Σταυρούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια ,Π.Τ.Δ.Ε. Αθήνας, Ε.Κ.Π.Α.
Αντωνίου Αλέξανδρος - Σταμάτιος, Επίκουρος Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε. Αθήνας, Ε.Κ.Π.Α.
Αλευριάδου Αναστασία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ,Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπ/σης με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/μαθησιακές δυσκολίες»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπ/σης με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες/μαθησιακές δυσκολίες»
Περίληψη:
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Παρόλο που το επάγγελμα του εκπαιδευτικού θεωρείται ως ένα από τα πιο αγχωτικά και απαιτητικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, τα επίπεδα της επαγγελματικής εξουθένωσης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί αρκετές έρευνες για να προσδιορίσουν την επαγγελματική εξουθένωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι τα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι χαμηλά σε σύγκριση με άλλες χώρες (Αβεντισιάν-Παγοροπούλου, Κουμπιάς & Γιαβρίμης, 2002. Κάντας, 1996. Παπαστυλιανού & Πολυχρονόπουλος, 2007).
Η συγκεκριμένη μελέτη διερεύνησε τα επίπεδα της επαγγελματικής εξουθένωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη σχέση της με δημογραφικά χαρακτηριστικά και με την ύπαρξη, επίσης, στην τάξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η έρευνα διεξήχθη το σχολικό έτος 2016-17 και συμμετείχαν σε αυτή 153 εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονταν σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Ως ερευνητικά εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν η Κλίμακα Επαγγελματικής Εξουθένωσης των Εκπαιδευτικών της Maslach και η Κλίμακα μέτρησης της αντίληψης της αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών (TSES) των Tschannen-Moran & Woolfolk-Hoy.
Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί βιώνουν χαμηλά επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης. Εμφανίζουν σχετικά υψηλά επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης, μέτρια επίπεδα αποπροσωποποίησης, ενώ τα επίπεδα προσωπικής επίτευξης είναι σχετικά υψηλά. Διαπιστώθηκαν, επίσης, διαφορές στην επαγγελματική εξουθένωση σε σχέση με δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως τα χρόνια προϋπηρεσίας και η ηλικία των εκπαιδευτικών, το φύλο και η οικογενειακή κατάσταση. Τέλος, η παρούσα έρευνα επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών για την επαγγελματική εξουθένωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών. Επίσης, ανέδειξε την αναγκαιότητα ενημέρωσης, αλλά και στήριξής τους σχετικά με τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν στην τάξη, η ύπαρξη των οποίων φαίνεται να προβληματίζει και να δυσχεραίνει το εκπαιδευτικό τους έργο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Επαγγελματική εξουθένωση Ελλήνων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Κλίμακα Επαγγελματικής Εξουθένωσης των Εκπαιδευτικών της Maslach (ΜΒΙ), Κλίμακα μέτρησης της αντίληψης της αυτοαποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών (TSES), μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
270
Αριθμός σελίδων:
154
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΤΣΙΜΙΤΣΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - Η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών Αθμιας εκπσης με μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκεςμαθησιακές δυσκολίες.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.