Διερεύνηση τυχόν συσχέτισης της μείωσης των αποδοχών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με την μεταβολή του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης σήμερα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2774583 225 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό ΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας-Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κεφάλα Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαριάννα Διομήδους, Καθηγητής, Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Μαντάς, Καθηγητής, Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού, Καθηγητής, Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διερεύνηση τυχόν συσχέτισης της μείωσης των αποδοχών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με την μεταβολή του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης σήμερα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διερεύνηση τυχόν συσχέτισης της μείωσης των αποδοχών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με την μεταβολή του κόστους της νοσοκομειακής περίθαλψης σήμερα
Περίληψη:
Σκοπός: Η παρούσα εργασία εξετάζει την αναζήτηση τυχόν συσχέτισης της μείωσης των αποδοχών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και της μεταβολής του κόστους της Νοσοκομειακής περίθαλψης την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα .

Μεθοδολογία – Δείγμα μελέτης: Για την αναζήτηση συσχέτισης μελετήσαμε την περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αττικόν στo οποίo ήδη εφαρμόζονται πρότυπα ποιότητας και λειτουργεί επίσης ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα. Αναζητήθηκαν στατιστικά στοιχεία ασθενών και κόστους νοσηλείας με έμφαση στις μονοήμερες εισαγωγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΠΥ καλύπτοντας το χρονικό διάστημα 2008-2017 και χρησιμοποιήθηκε ένα εκτεταμένο ερωτηματολόγιο με ανοιχτές και κλειστές ερωτήσεις . Το ερωτηματολόγιο μελετήθηκε και συμπληρώθηκε από 120 άτομα (νοσηλευόμενοι ασθενείς στο ΠΓΝ Αττικόν ) μέσω διαδικασίας που εξασφάλισε την ανωνυμία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων. Για την μελέτη των αποτελεσμάτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων έγινε στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων με τη χρήση του SPSS .

Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτέλεσαν 120 άτομα, εκ των οποίων 73 (60,8%) γυναίκες και 47 (39,2%) άνδρες, ηλικίας άνω των 18-65 ετών.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις, ανοικτού και κλειστού τύπου και τα αποτελέσματα αναπαρίστανται υπό τη μορφή διαγραμμάτων.

Συμπεράσματα: Αναδεικνύεται η σύνδεση μεταξύ της μείωσης των αποδοχών και της μεταβολής του κόστους νοσηλείας στο εξεταζόμενο δείγμα δίχως αυτή όμως να συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση του ποσού που τελικά εισπράττει το Νοσοκομείο για την χορήγηση νοσηλείας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα που θα εξετάζει το κόστος νοσηλείας σε σχέση με λοιπούς οικονομικούς , κοινωνικούς και γεωγραφικούς παράγοντες απευθυνόμενο σε μεγαλύτερο δείγμα. Ως αδυναμία της μελέτης θεωρείται ο μειωμένος αριθμός συμμετεχόντων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νοσοκομειακή περίθαλψη, Κόστος νοσηλείας, Μείωση αποδοχών, Μονοήμερες εισαγωγές, Καρκίνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
20
Αριθμός σελίδων:
109
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Kefala Ioanna Master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.