Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία στην Εθνική Λυρική Σκήνη 1944-1974. Τριάντα χρόνια ιστορία και όψη.

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2775057 562 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δουνδουλάκη Ελένη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Εμμανουήλ Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α. (επιβλέπων)
Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου, Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Άννα Ταμπάκη, Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Ευαγγελία Καρακώστα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ.
Γρηγόριος Ιωαννίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Αλεξία Αλτουβά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία στην Εθνική Λυρική Σκήνη 1944-1974. Τριάντα χρόνια ιστορία και όψη.
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία στην Εθνική Λυρική Σκήνη 1944-1974. Τριάντα χρόνια ιστορία και όψη.
Περίληψη:
Η διδακτορική διατριβή παρουσιάζει, εξετάζει και αναλύει διεξοδικά την σκηνογραφία και την ενδυματολογία του συνόλου των παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1944 ως το 1974. Παράλληλα, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συναφών με το κυρίως θέμα τομέων, που άπτονται αφενός της ιστορίας και της λειτουργίας του οργανισμού αυτού και αφετέρου της πορείας της σκηνογραφίας στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα.
Στο πρώτο κεφάλαιο, με τίτλο «Το ιστορικό πλαίσιο», γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατά την εξεταζόμενη περίοδο και περιγράφονται λεπτομερώς οι επίμονες προσπάθειες να δημιουργηθεί, να οργανωθεί και να εδραιωθεί, παρά τις αντίξοες συνθήκες, επίσημος φορέας λυρικού θεάτρου στην Ελλάδα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, με τίτλο «Το αισθητικό πλαίσιο», αναλύεται η λειτουργία της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας στο θέατρο πρόζας και στην όπερα και κατόπιν παρουσιάζεται το ευρύτερο αισθητικό πλαίσιο (συμπεριλαμβανομένων των κτηρίων όπου ανέβηκαν οι παραστάσεις) εντός του οποίου οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να καταθέσουν και να υλοποιήσουν τις σκηνογραφικές και ενδυματολογικές προτάσεις τους.
Κυρίως σώμα του πονήματος αποτελεί το τρίτο κεφάλαιο, με τίτλο «Οι δημιουργοί», το οποίο είναι αφιερωμένο στο έργο των 28 σκηνογράφων και ενδυματολόγων που συνεργάστηκαν με την Εθνική Λυρική Σκηνή από το 1944 ως το 1974. Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζονται η προσωπικότητα των καλλιτεχνών, οι αισθητικές στοχεύσεις τους και τα έργα τα οποία υπέγραψαν, τόσο ως προς την δημιουργική πρόταση και την εφαρμογή αυτής όσο και ως προς την υποδοχή τους από τον Τύπο. Προκειμένου να καταστούν σαφείς και ανάγλυφες οι προθέσεις των καλλιτεχνών και τα σκηνικά αποτελέσματά τους, το κεφάλαιο υποστηρίζεται από πλούσιο οπτικό υλικό – μακέτες, σχέδια και φωτογραφίες παραστάσεων – το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δημοσιεύεται για πρώτη φορά, καθώς και από εκτεταμένη κριτικογραφία.
Στο τελευταίο κεφάλαιο της διατριβής παρουσιάζονται τα συμπεράσματα, όπου συνοψίζονται στοιχεία από τα προηγούμενα κεφάλαια με στόχο: α) την συνθετική παρουσίαση της εξέλιξης της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας στην Εθνική Λυρική Σκηνή κατά την εξεταζόμενη τριακονταετία, β) την ανάδειξη επιμέρους σχετικών ζητημάτων τα οποία διατρέχουν το σύνολο των ετών αυτών και γ) την διατύπωση των κρίσεων της συγγραφέως σχετικά με το θέμα, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από την έρευνα. Η διδακτορική διατριβή ολοκληρώνεται με την αναλυτική Παραστασιογραφία των εξεταζόμενων ετών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γενικά έργα
Λέξεις-κλειδιά:
σκηνογραφία, ενδυματολογία, Εθνική Λυρική Σκηνή, σκηνικά, κοστούμια, όπερα, οπερέτα, λυρικό θέατρο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
1068
Αριθμός σελίδων:
804
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ - ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ.pdf (10 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο