Φυματίωση των οστών σε ασθενείς χωρίς πνευμονική συμμετοχή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775667 289 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-26
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καράμπελα Ιρένα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λυρίτης Γεώργιος, Ομοτιμός Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Δοντά Ισμήνη-Νίκη, Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης, Επ. Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φυματίωση των οστών σε ασθενείς χωρίς πνευμονική συμμετοχή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φυματίωση των οστών σε ασθενείς χωρίς πνευμονική συμμετοχή
Περίληψη:
Η φυματίωση (TB) είναι μια από τις παλαιότερες ασθένειες του ανθρώπου και μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο από μολυσματική νόσο. Ο πιο συνηθισμένος και σημαντικός παράγοντας ο οποίος προκαλεί νόσο στον άνθρωπο είναι το Mycobacterium tuberculosis. Από φυματίωση έχουν μολυνθεί 1,8 δισεκατομμύρια άτομα που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Το 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε 6,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις (τόσο πνευμονικές όσο και εξωπνευμονικές) και παρατηρείται αύξηση από 6,1 εκατομμύρια το 2015. Η φυματίωση των οστών και των αρθρώσεων αφορά 10% της εξωπνευμονικής φυματίωσης.Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο αριθμός των κρουσμάτων φυματίωσης αυξήθηκε στις βιομηχανικές χώρες. Οι αυξήσεις σχετίζονταν με τη μόλυνση του HIV, τη μετανάστευση, τα κοινωνικά προβλήματα (φτώχεια, έλλειψη στέγης, χρήση ουσιών)-ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το κλειδί στη διάγνωση της φυματίωσης είναι η υψηλή κλινική υποψία. Το κυριότερο πρόβλημα στη διάγνωση της φυματίωση, ειδικά στην ΤΒ οστών και αρθρώσεων είναι ότι συχνά καθυστερεί λόγω μη συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Αυτό σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να διαγνωστεί σε πιο προχωρημένο στάδιο. Η αναρρόφηση του αποστήματος ή της βιοψίας των οστών επιβεβαιώνει τη φυματιώδη αιτιολογία, καθώς οι καλλιέργειες είναι συνήθως θετικές και τα ιστολογικά ευρήματα είναι ιδιαίτερα τυπικά. Η μείωση του χρόνου διάγνωσης και έναρξης της θεραπείας, είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη σοβαρών βλαβών των οστών και των αρθρώσεων και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε συνεργασία μεταξύ πολλών ειδικών - ορθοπεδικών, νευρολόγων, λοιμωξιολόγων. Η βέλτιστη διάρκεια της θεραπείας παραμένει επίσης υπό αμφισβήτηση, ενώ η πλειονότητα των ερευνητών υποστηρίζει ένα σχήμα 9μηνης διάρκειας, αν και προτείνονται επίσης 6-12 μήνες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Φυματίωση, Οστά, Αρθρώσεις, Νόσος Pott, DOT-πρόγραμμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
108
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

Karabela Irena Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.