Μη προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775793 273 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διαπανεπιστημιακό - Διατμηματικό ΠΜΣ Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας-Πληροφορική Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-27
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μαραθού Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Φώτος,Επίκουρος Καθηγητής, Επιβλέπων,Νοσηλευτική,ΕΚΠΑ
Αθηνά Καλοκαιρινού,Καθηγήτρια,Νοσηλευτική,ΕΚΠΑ
Μαριάννα Διομήδους,Αναπληρώτρια Καθηγήτρια,Νοσηλευτική ,ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μη προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μη προσήλωση στη φαρμακευτική αγωγή ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
Περίληψη:
Σκοπός
Η ανεπαρκής προσήλωση σε σύνθετες πολυτροπικές θεραπείες είναι ένα ευρέως αναγνωρισμένο πρόβλημα στην καθημερινή φροντίδα ασθενών με αιμοκάθαρση, συμβάλλοντας στην υπερβολική νοσηρότητα και θνησιμότητα αυτού του πληθυσμού. Ενώ μερικές μελέτες έχουν αφιερωθεί στην κατανόηση της μη συμμόρφωσης του ασθενούς, τα αποτελέσματά τους ήταν κάπως αμφιλεγόμενα. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η ανασκόπηση ερευνητικών ευρημάτων που πραγματεύονται την επίδραση διαφορετικών παρεμβατικών μεθόδων για τη βελτίωση προσήλωσης ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Επιπρόσθετα, μέσα από αυτές τις μελέτες εξετάστηκε η συμβολή διαφορετικών παραγόντων όπως, κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, παράγοντες που αφορούν στη θεραπεία, ατομικοί παράγοντες του ασθενούς, παράγοντες που επηρεάζονται από την ίδια την πάθηση ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Μέθοδος
Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση στη βάση δεδομένων, Medline, Cinahl plus , Health source Nursing/Academic edition , Academic search complete, Pubmed και Schola. Οι έρευνες για να συμπεριληφθούν στην ανασκόπηση θα έπρεπε να είναι τυχαιοποιημένες έρευνες ελέγχου, που εξετάζουν την επίδραση παρεμβατικών προγραμμάτων στην βελτίωση της μη προσήλωσης ασθενών σε φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.
Αποτελέσματα
Συνολικά 8 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια αναζήτησης. Τα ποσοστά μη συμμόρφωσης με τα φάρμακα από το στόμα κυμαίνονταν από 35 - 70%. Η χρήση της θεραπείας σύνδεσης με φωσφορικά ήταν η κυρίαρχη έρευνα από το στόμα. Έξι από τις 8 μελέτες κατέληξαν σε στατιστικά σημαντική βελτίωση της τήρησης της παρέμβασης. Από αυτές τις 6 μελέτες παρέμβασης, όλες οι μελέτες είχαν γνωστική συνιστώσα, με 3 μελέτες που χρησιμοποιούσαν στρατηγικές παρέμβασης γνωστικής / συμπεριφορικής συμπεριφοράς. Με βάση αυτή τη συστηματική ανασκόπηση, οι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούν μια γνωστική ή γνωστική / συμπεριφορική συνιστώσα φαίνεται να δείχνουν τις περισσότερες υποσχέσεις για μελλοντική μελέτη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προσκόλληση,Μη προσκόλληση,συμμόρφωση,Μη συμμόρφωση,Φαρμακευτική αγωγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
72
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
176
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.

MARATHOU CHRISTINA MASTER.pdf
807 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο.