Διπλασιασμός παχέος εντέρου: η ανατομική και εμβρυολογική βάση μίας σπάνιας κλινικής οντότητας και η κλινική της σημασία.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2775876 1242 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-06-28
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μουζάκης Οδυσσέας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Π. Σκανδαλάκης, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
B. Πρωτόγερου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Μ. Πιάγκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διπλασιασμός παχέος εντέρου: η ανατομική και εμβρυολογική βάση μίας σπάνιας κλινικής οντότητας και η κλινική της σημασία.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διπλασιασμός παχέος εντέρου: η ανατομική και εμβρυολογική βάση μίας σπάνιας κλινικής οντότητας και η κλινική της σημασία
Περίληψη:
Οι διπλασιασμοί του παχέος εντέρου αποτελούν μία σπάνια μορφή συγγενών διαμαρτιών, που κατέχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό ανάμεσα στο σύνολο των διπλασιασμών που εντοπίζονται στον πεπτικό σωλήνα. Η παρούσα εργασία διαπραγματεύεται την ανατομική και την εμβρυολογική τους βάση, παραθέτοντας και αναλύοντας το σύνολο των θεωριών που έχουν αναπτυχθεί έως και σήμερα αναφορικά με τη γένεση τους κατά τη διάρκεια της εμβρυογένεσης. Οι πέντε δημοφιλέστερες θεωρίες είναι η μερική διαίρεση σε δίδυμες δομές, η διαταραχή στη διαίρεση της νωτιαίας χορδής εξαιτίας συμφύσεων, η ανωμαλία επανασηρραγοποίησης του εντερικού αυλού, η ανάπτυξη του διπλασιασμού στη βάση ενός εμβρυϊκού εκκολπώματος και η περιβαλλοντική θεωρία. Παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανατομική σχέση ενός διπλασιασμού με το ‘μητρικό’ εντερικό αυλό. H τρέχουσα άποψη σχετικά με την κοινή αρτηριακή άρδρευση αμφότερων των δύο δομών αποτελεί μία διαπίστωση με ανατομικό προσανατολισμό που μας καθοδηγεί στην πρόβλεψη για παρουσία ενός διπλασιασμού πλησίον του μεσεντερικού χείλους του κόλου ή στο οπίσθιο τοίχωμα του ορθού, με την ανάλογη χειρουργική σημασία που δύναται αυτό να έχει. Βασικό μέρος της εργασίας είναι επίσης η διενέργεια μίας εκτεταμένης ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, με καταγραφή 245 περιστατικών διπλασιασμού του παχέος εντέρου, καθώς και επιμέρους παραμέτρων που αφορούν την ηλικία, το φύλο, τις κλινικές εκδηλώσεις, το είδος και την εντόπιση στο παχύ έντερο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τη συνύπαρξη με άλλες διαμαρτίες, την αντιμετώπιση, την επανεκτίμηση και την παρακολούθηση που έτυχαν. Από την ανάλυση αυτής της καταγραφής, εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα, εκ των οποίων κάποια διατυπώνονται για πρώτη φορά, όπως για παράδειγμα η συχνότητα κακοήθους εξαλλαγής ενός διπλασιασμού και η σχέση που δύναται να έχει αυτό με τον χρόνο διάγνωσης και την εντόπιση στο παχύ έντερο. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διπλασιασμοί του ορθού συνιστούν τις συχνότερες εντοπίσεις ανάπτυξης κακοήθειας συγκριτικά με τα υπόλοιπα τμήματα του παχέος εντέρου, στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του ο χειρουργός κατά τη διάγνωση μίας τέτοιας ανωμαλίας. Οι διπλασιασμοί του παχέος εντέρου, αν και σπάνιοι, έχουν ένα άκρως γοητευτικό ανατομικό και εμβρυολογικό υπόβαθρο, συνιστώντας μία πρόκληση για τον χειρουργό, ο οποίος είτε θα βρεθεί αντιμέτωπος μαζί τους ως αναπάντεχο εύρημα σε μία ερευνητική λαπαροτομία είτε θα χρειαστεί να δώσει την κατάλληλη καθοδήγηση σε έναν ασθενή με πρόσφατη διάγνωση μίας τέτοιας διαμαρτίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Διπλασιασμός παχέος εντέρου, Χειρουργική εμβρυολογία, Κακοήθης εξαλλαγή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
236
Αριθμός σελίδων:
104
Mouzakis Odysseas Master.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο