Θεραπευτική Προσέγγιση της Φλεγμονής του Δέρματος με Επιθέματα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2777441 326 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Βιομηχανική Φαρμακευτική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-08
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κοτρώνη Ελευθερία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Επιβλέπων Καθηγητής: Μιχαήλ Ράλλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συνεπιβλέπων Καθηγητής: Βασίλειος Ρούσσης, Καθηγητής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Παρασκευάς Δάλλας, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Θεραπευτική Προσέγγιση της Φλεγμονής του Δέρματος με Επιθέματα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Θεραπευτική Προσέγγιση της Φλεγμονής του Δέρματος με Επιθέματα
Περίληψη:
Η φλεγμονή στο δέρμα συνδέεται με την ύπαρξη πολλών παθήσεων και δερματικών διαταραχών. Η πρόκληση φλεγμονής με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο φυσιολογικό δέρμα και η αντιμετώπισή της με διάφορα τοπικά σκευάσματα, έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών μελετών. Η θεραπεία της όμως με τοπική εφαρμογή επιθεμάτων παραμένει ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.
Στα πλαίσια της παρούσας μελέτης εξετάστηκαν ως προς την αντιφλεγμονώδη δράση τους σε μύες πέντε πολυμερικά επιθέματα με διαφορετική σύσταση, παρασκευασμένα με ηλεκτροστατική ινοποίηση.
Αρχικά επετεύχθη η ηλεκτροϊνοποίηση των πολυμερικών επιθεμάτων που χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για την αξιολόγηση της αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Παρασκευάστηκαν τρία επιθέματα νανοϊνών αποτελούμενα από Αλγινικό Νάτριο (SA), Οξική Κυτταρίνη (CA), Πολυαιθυλενοξείδιο (PEO) τα οποία περιείχαν εκχύλισμα δραστικής ουσίας Pinus halepensis σε διαφορετικά ποσοστά (P. halepensis 4,25% w/w, 8,2% w/w και 15,1% w/w). Ακόμη, συντέθηκε ένα επίθεμα από Αλγινικό Νάτριο (SA), Οξική Κυτταρίνη (CA) και Πολυαιθυλενοξείδιο (PEO) και ένα από Οξική Κυτταρίνη(CA) και Πολυαιθυλενοξείδιο (PEO). Στους μύες της ομάδας μαρτύρων χρησιμοποιήθηκε αποστειρωμένη γάζα ίδιων διαστάσεων με τα υπόλοιπα επιθέματα.
Η αξιολόγηση της αντιφλεγμονώδους δράσης των επιθεμάτων έγινε σε άτριχους, θηλυκούς μύες, τύπου SKH-1 οι οποίοι δέχτηκαν ακτινοβολία τριών ελάχιστων ερυθηματωδών δόσεων (3 M.E.D.) και προκλήθηκε ηλιακό έγκαυμα. Το κάθε in vivo πείραμα είχε διάρκεια συνολικά 10 ημέρες. Πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα, το ένα με 4 ομάδες μυών των 6 ζώων (P. halepensis 8,2% w/w) και το άλλο με 5 ομάδες μυών των 6 ζώων (P. halepensis 4,25% w/w και 15,1% w/w) και σε κάθε μια ομάδα εφαρμόστηκε διαφορετικό, εικοσιτετράωρο επίθεμα. Κατά τη διάρκεια του πειράματος λαμβάνονταν ανά 3 μέρες μετρήσεις άδηλης απώλειας, ενυδάτωσης, σμήγματος, ερυθρότητας, πάχους δέρματος και ελαστικότητας του δέρματος των μυών. Τη δέκατη και τελευταία μέρα (λήξη πειράματος) αφού έγιναν οι μετρήσεις, τα ζώα θυσιάστηκαν και ελήφθησαν “strippings”(κύτταρα από την κεράτινη στιβάδα) από το σημείο της φλεγμονής και τμήματα δέρματος και αντιπροσωπευτικά δείγματα στάλθηκαν για ιστοπαθολογική αξιολόγηση. Τέλος, πραγματοποιήθηκε εκχύλιση των strippings και των δερμάτων, βάσει συγκεκριμένων πρωτοκόλλων, για μελλοντική μελέτη οξειδωτικού στρες και αντιοξειδωτικών.
Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά και επιβεβαίωσαν την αντιφλεγμονώδη δράση του εκχυλίσματος φλοιού P. halepensis, καθώς η ομάδα στην οποία εφαρμόστηκε το επίθεμα με το μεγαλύτερο ποσοστό (P. halepensis 15,1% w/w) παρουσίασε – συγκριτικά με τα υπόλοιπα - σημαντική δράση έναντι της φλεγμονής και διατήρηση των φυσιολογικών ιδιοτήτων του δέρματος.
Ευεργετική επίδραση στη φυσιολογία του δέρματος αποδείχτηκε ότι είχαν όλα τα επιθέματα με συστατικό το αλγινικό νάτριο, κάτι που επιβεβαίωσε την ιδιότητα του SA ότι διατηρεί τα επίπεδα υγρασίας της πληγής φυσιολογικά.. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την κλινική εικόνα, την ιστοπαθολογική γνωμάτευση και από τη στατιστική αξιολόγηση των τιμών που ελήφθησαν από τις μετρήσεις στο δέρμα των μυών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δέρμα, Φλεγμονή, Ηλιακό έγκαυμα, Επιθέματα, Ηλεκτροστατική ινοποίηση, Εκχύλισμα Pinus Halepensis
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
187
Αριθμός σελίδων:
222
Κοτρώνη Ελευθερία Διπλωματική Θεραπευτική Προσέγγιση της Φλεγμονής του Δέρματος με Επιθέματα.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο