Ο ρόλος των οιστρογόνων στον ανδρικό σκελετό

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778843 297 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Μεταβολικά Νοσήματα των Οστών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ευαγγελόπουλος Δημήτριος-Στέργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κασσή Ευανθία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Λυρίτης Γεώργιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Τριανταφυλλόπουλος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος των οιστρογόνων στον ανδρικό σκελετό
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος των οιστρογόνων στον ανδρικό σκελετό
Περίληψη:
Τα οιστρογόνα είναι στεροειδή με δεκαοκτό (18) άτομα άνθρακα. Παράγονται από το οιστράνιο και χαρακτηρίζονται χημικά από την ύπαρξη αρωματικού δακτυλίου και υδροξυλίου στον άνθρακα 3 (C3) το οποίο τους προσδίδει φαινολικές ιδιότητες. Ο κύριος μηχανισμός μέσω του οποίου οι ορμόνες αυτές εξασκούν τις δράσεις τους είναι η αλληλεπίδραση του συνδέματος με τον υποδοχέα στον ιστό-στόχο. Ο υποδοχέας των οιστρογόνων (ER) ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των πυρηνικών υποδοχέων.
Τα οιστρογόνα αυξάνουν την οστεοβλαστική δραστηριότητα καταστέλλοντας, μέσω ιντερλευκινών, τη δράση των οστεοκλαστών και προκαλούν επιτάχυνση της κατά μήκος αυξησης των οστών καθώς και πρώιμη σύγκλειση των επιφύσεων των μακρών οστών. Ουσιαστική είναι επίσης η συμμετοχή των ορμονών αυτών στη διαδικασία της οστικής ανακατασκευής μέσω της επίδρασης τους στην ισορροπία μεταξύ οστεοβλαστών-οστεοκλαστών. Η ελλείψη οιστρογόνων οδηγεί σε παρατεταμένη οστεκλαστική δράση με αποτέλεσμα παράταση της διάρκειας της φάσης απορρόφησης καθώς και του μεγέθους οστικής καταστροφής.
Πέραν της άμεσης αναβολικής δράσης τους στον οστικό σκελετό, οι υποδοχείς οιστρογόνων εξασκούν και ρυθμιστική δράση μέσω της διασυνομιλίας τους με άλλα μονοπάτια όπως αυτό του NF-kb, των MAPK κινασών, των RANK/RANKL/OPG, Ca++/καλμοδουλλίνης και του Wnt μονοπατιού.
Νέα βιβλιογραφικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της οστεοκαλσίνης στον ορό μειώνονται σημαντικά στους υπογοναδικούς άνδρες, πράγμα που επιβεβαιώνει τη σημαντική επίδραση των σεξουαλικών στεροειδών στη διατήρηση του σχηματισμού οστών σε φυσιολογικούς άνδρες. Δεδομένου ότι τόσο τα οιστρογόνα όσο και η τεστοστερόνη είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη αυτής της οξείας μείωσης των επιπέδων οστεοκαλσίνης στον ορό, τα ευρήματά υποδεικνύουν ένα σημαντικό ρόλο και για τα δύο στεροειδή φύλου στη διατήρηση του σχηματισμού οστών σε φυσιολογικούς άνδρες. Σε αντίθεση, μεταβολές στα επίπεδα PINP, οι οποίες αντανακλούν τις αλλαγές στα πολλαπλά στάδια της εξέλιξης των οστεοβλαστών, δείχνουν ότι είναι πρωτίστως τα οιστρογόνα που ρυθμίζουν αυτή τη διαδικασία. Ως προς την ταχύτητα της απώλειας, έχει διαπιστωθεί οξεία μείωση του οστικού σχηματισμού (σε διάστημα τριών εβδομάδων) μετά τη στέρηση οιστρογόνων, φαινόμενο ανάλογο της οξείας αύξησης του οστικού σχηματισμού που έχει παρατηρηθεί σε άλλες μελέτες μετά από παρεντερική χορήγηση της Ε2 σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Yποδοχέας οιστρογόνων, NF-kB, RANK/RANKL/OPG, Cross-talk, Aνδρική οστεοπόρωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
236
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Evangelopoulos Dimitrios Stergios Master.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.