Σωματική αύξηση παιδιών με χρόνια νεφρική νόσο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2778884 251 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-07-18
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Νάσκαρη Κωνσταντίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυρίτση Ελένη, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Βλάχου Ευγενία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Κουτελέκος Ιωάννης, Καθηγητής, Νοσηλευτική, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σωματική αύξηση παιδιών με χρόνια νεφρική νόσο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σωματική αύξηση παιδιών με χρόνια νεφρική νόσο
Περίληψη:
Εισαγωγή:H καθυστέρηση σωματικής αύξησης παραμένει συχνή και σοβαρή επιπλοκή της χρόνιας νεφρικής νόσου και o παθογενετικός μηχανισμός δεν έχει διευκρινισθεί απολύτως. Συνήθως συμβάλλουν περισσότεροι από ένας παράγοντες, όπως η πρωτοπαθής νεφρική νόσος, η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών, η οξέωση, οι διαταραχές ύδατος και ηλεκτρολυτών, η αναιμία, η νεφρική οστεοδυστροφία και ορμονικές διαταραχές
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει την κατά βάρος και ύψος αύξηση των παιδιών με χρόνια νεφρική νόσο προτελικού και τελικού σταδίου.
Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 50 παιδιά με νεφρική ανεπάρκεια προτελικού και τελικού σταδίου που νοσηλεύονταν ή παρακολουθούνταν στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παν&Αγλ. Κυριακού». Η συλλογή των στοιχείων έγινε από τους φακέλους των ασθενών.Η στατιστική ανάλυση έγινε με την εφαρμογή της στατιστικής δοκιμασίας t-test, anova και pair t-test. Η στατιστική σημαντικότητα τέθηκε στο <0,05%.
Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 50 παιδιά με νεφρική νόσο προτελικού και τελικού σταδίου εκ των οποίων το 70% ήταν αγόρια, και το 50% τελικού σταδίου. Στην πρώτη ένδειξη το 38% ήταν κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση σε ύψος, το 42% κάτω από την 3η εκατοστιαία θέση στο βάρος. Η υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας σε ποσοστό 26%, γινόταν με αιμοκάθαρση, το 8% με περιτοναϊκή κάθαρση, το 16% με αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση και χωρίς εξωνεφρική κάθαρση ήταν το 50%. Σε απόλυτο αριθμό εκατοστών ανάπτυξης σε ύψος μεταξύ των μετρήσεων από την 1η μέχρι την 10η μέτρηση, υπήρχαν στατιστικά σημαντικές διαφορές επιδείνωσης, p=0,001 εκτός από την μέτρηση μεταξύ 9ης και 10ης, όπου p=0,003. Όσον αφορά το βάρος, επίσης σύμφωνα με την εκατοστιαία θέση μεταξύ της 1ης και 2ης μέτρησης τα παιδιά υπολείπονται με στατιστικά σημαντική διαφορά, p=0,049. Επίσης, και σε απόλυτους αριθμούς μεταξύ των μετρήσεων υπήρξε αύξηση με στατιστικά σημαντική διαφορά, p>0,001 εκτός από την μέτρηση μεταξύ 9ης και 10ης, όπου το, p=0,043. 92
Συμπέρασμα: Η ανάπτυξη των παιδιών με χρόνια νεφρική νόσο είναι σημαντικά κατώτερη κατά τη στιγμή της διάγνωσης και εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά σε όλα τα στάδια της νόσου. Θα βελτιωθεί με την κατάλληλη θεραπεία παραγόντων κινδύνου όπως αναιμία, οξέωση, ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Χρόνια νεφρική νόσος, Παιδιά, Αύξηση, Αιμοκάθαρση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
104
Αριθμός σελίδων:
110
Naskari Konstantina Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο