Le plurilinguisme des enfants issus de l’immigration en Grèce : quels impacts dans la construction identitaire et quelles représentations sur le monde et les langues ?

Διπλωματική Εργασία uoadl:2810544 516 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διδασκαλία ξένων γλωσσών στην Ευρώπη: Εκπ/ση στη Γλωσσική και Πολιτισμική Διαφορετικότητα Σχολικών Πληθυσμών
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-22
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Μπερτεβας Μοδ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αργυρώ Μουστάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Ρέα Δελβερούδη,Καθηγήτρια, Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ
Dominique Ulma, Maître de conférences, Faculté des lettres, des langues et des sciences humaines, Université d'Angers
Πρωτότυπος Τίτλος:
Le plurilinguisme des enfants issus de l’immigration en Grèce : quels impacts dans la construction identitaire et quelles représentations sur le monde et les langues ?
Γλώσσες εργασίας:
Γαλλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H πολυγλωσσία των παιδιών μεταναστών στην Ελλάδα. Ποιος ο αντίκτυπος στη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους και ποιες οι αναπαραστάσεις τους για τον κόσμο και τις γλώσσες;
Περίληψη:
Η έρευνα που παρουσιάζεται στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής εργασίας έχει την αφετηρία της στον κοινωνιογλωσσικό περίγυρο της σύγχρονης Ελλάδας. Ευαισθητοποιημένοι από το ολοένα αυξανόμενο φαινόμενο της μετανάστευσης που γνωρίζει η χώρα από τα τέλη του 20ου αιώνα, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες της μετανάστευσης για τη χώρα υποδοχής αυτού του ξένου πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρωνόμαστε στους στόχους που αφορούν τη διαμόρφωση πολιτισμικής ταυτότητας, αποτέλεσμα της διαδικασίας ενσωμάτωσης, θέτοντας τη διαμόρφωση αυτή καθώς και τον πολυπολιτισμό των παιδιών μεταναστών στο κέντρο της μελέτης μας. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δημοτικό σχολείο του κέντρου της Αθήνας, διαρθώνεται γύρω από την παρακάτω θεματική ενότητα: οι αναπαραστάσεις για τις γλώσσες οι οποίες θα αναλυθούν στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός εργαλείου που χρησιμοποιείται στη διδακτική των γλωσσών και που ονομάζεται «γλωσσικό πορτρέτο». Στόχος της εργασίας μας είναι να κατανοήσουμε το περιβάλλον εξοικείωσης των μαθητών με αυτές τις γλώσσες και να μελετήσουμε τις αναπαραστάσεις τους για τις γλώσσες γενικότερα αλλά και για τη γλώσσα τους ή τις γλώσσες-πολιτισμούς τους. Η προσέγγιση αυτή θα μας οδηγήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα την περιπλοκότητα του τρόπου που «χτίζεται» η ταυτότητα αυτών των παιδιών. Οι απαντήσεις του ερωτώμενου πληθυσμού θα μας επιτρέψουν να συμπεράνουμε εάν η πολυγλωσσία κι αυτός ο πολιτισμικός πλούτος, απόρροια της πολιτισμικής κληρονομιάς των οικογενειών μεταναστών, ευνοούν την ανάπτυξη πολύγλωσσης και πολυπολιτισμικής συνείδησης, προωθώντας το «άνοιγμα» στον κόσμο και στον «άλλο».
Κύρια θεματική κατηγορία:
Πολυπολιτισμική εκπαίδευση
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γλώσσα
Λέξεις-κλειδιά:
πολυγλωσσία, μετανάστευση, κληρονομιά, ταυτότητα, πολύγλωσση συνείδηση, διαπολιτισμική συνείδηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
48
Αριθμός σελίδων:
115