Φασματοσκοπική Μελέτη Σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος στα Ορατά Μήκη Κύματος

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2810587 248 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Φυσικής
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-15
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κωνσταντίνου Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κοσμάς Γαζέας, Λέκτορας, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φασματοσκοπική Μελέτη Σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος στα Ορατά Μήκη Κύματος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φασματοσκοπική Μελέτη Σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος στα Ορατά Μήκη Κύματος
Περίληψη:
Η φασματοσκοπία αποτελεί μια επιστήμη με ιδιαίτερη σημασία για την Αστροφυσική και την εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος. Η φασματοσκοπική μελέτη των ουράνιων σωμάτων μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη χημική σύσταση των ατμοσφαιρών τους, για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν όπως η πίεση και οι άνεμοι, αλλά και για την ακτινική τους ταχύτητα.
Στην εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε λήψη και επεξεργασία των φασμάτων των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος και της Σελήνης σε τρεις ξεχωριστές περιοχές στα ορατά μήκη κύματος. Απώτερος στόχος της διαδικασίας αυτής αποτελεί η ανίχνευση μοριακών ενώσεων στις ατμόσφαιρες των πλανητών σε σύγκριση με τα φάσματα των σωμάτων που είναι βραχώδη, χωρίς ατμόσφαιρα. Η ανίχνευση οργανικών ενώσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ύπαρξη και τη διατήρηση της ζωής.
Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που διεξήχθησαν στο Γεροσταθοπούλειο Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο Αθηνών συγκρίνονται με εκείνα από διαστημικές αποστολές ή από άλλα επίγεια και δορυφορικά παρατηρητήρια. Τα συμπεράσματά μας συμπίπτουν απόλυτα με παλαιότερες μελέτες. Επιπλέον, εντοπίζονται οι ομοιότητες μεταξύ των φασμάτων των πλανητών και της Σελήνης αλλά και οι χαρακτηριστικές απορροφήσεις που τους διαφοροποιούν. Για παράδειγμα, οι μεγάλες μπάντες μεθανίου στον Ουρανό και τον Ποσειδώνα επιβεβαιώνουν την μεγάλη αφθονία των μορίων στους αέριους γίγαντες.
Η μεθοδολογία που εφαρμόστηκε στην εργασία σχετίζεται με την ανίχνευση ατμόσφαιρας σε εξωπλανήτες και χρησιμοποιείται από επίγεια παρατηρητήρια.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
φασματοσκοπία, φάσμα, Ηλιακό Σύστημα, μοριακές ενώσεις, πλανήτες, εξωπλανήτες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
74
Αριθμός σελίδων:
59
Πτυχιακή εργασία_Κωνσταντίνου Άννα_Φυσικό.pdf (4 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο