Επίδραση της Άμεσης Χορήγησης Ακεταμινοφαίνης στην Απόδοση στην Αντοχή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2812621 197 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Σπουδές
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-23
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Δαγκλή Παγκότο Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζαχαρόγιαννης Ηλίας, Επίκουρος Καθηγητής, τομέας Κλασσικού Αθλητισμού, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μαριδάκη Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, τομέας Αθλητιατρικής και Βιολογίας της Άσκησης, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παραδείσης Γιώργος, Αναπληρωτής Καθηγητής, τομέας Κλασσικού Αθλητισμού, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της Άμεσης Χορήγησης Ακεταμινοφαίνης στην Απόδοση στην Αντοχή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση της Άμεσης Χορήγησης Ακεταμινοφαίνης στην Απόδοση στην Αντοχή
Περίληψη:
Ως μυϊκή κόπωση ορίζεται η αδυναμία του μυός να διατηρήσει την αρχική ή την αναμενόμενη παραγωγή δύναμης ή έργου. Στo τρέξιμο, η κόπωση μπορεί να οριστεί ως μείωση της δύναμης ή του μυϊκού έργου με το χρόνο. Ένας από τους στόχους της προπόνησης αντοχής μπορεί να είναι η βελτίωση της απόδοσης μέσω βελτίωσης της αντοχής των συμπτωμάτων της κόπωσης. Η ακεταμινοφαίνη είναι ένα μη οπιοειδές αναλγητικό φάρμακο, με αντιπυρετικές ιδιότητες. Η ακεταμινοφαίνη δρα ως αναστολέας της κυκλοοξυγονάσης η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή των προσταγλανδινών. Κάθε αναστολή παραγωγής προσταγλανδινών από τη δράση της ακεταμινοφαίνης συνεπάγεται με αναστολή της αίσθησης του πόνου. Μια τέτοια ενέργεια, καθυστερεί την εμφάνιση της αίσθησης του πόνου με αποτέλεσμα την παραγωγή μεγαλύτερου έργου. Σκοπός, της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει εάν και κατά πόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην απόδοση στην αντοχή, μετά από την άμεση χορήγηση ακεταμινοφαίνης σε μέτρια προπονημένους δρομείς. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν είκοσι άνδρες δρομείς, μέτρια προπονημένοι. Η διαδικασία των μετρήσεων διήρκεσε περίπου 4 εβδομάδες. Κατά τη χρονική διάρκεια αυτή, οι δρομείς εκτέλεσαν μία προοδευτικά αυξανόμενης δοκιμασίας μέχρι την εξάντληση στο δαπεδοεργόμετρο. Στη συνέχεια ακολούθησε αγώνας εξοικείωσης 3 km στο δαπεδοεργόμετρο, ενώ στη συνέχεια οι δοκιμαζόμενοι κλήθηκαν να τρέξουν δύο αγώνες 3 km στο δαπεδοεργόμετρο, τρέχοντας με τυχαία σειρά τον ένα αγώνα υπό την επίδραση άμεσης χορήγησης 1.5 g ακεταμινοφαίνης, ενώ τον άλλο τρέχοντας υπό την επίδραση εικονικού φαρμάκου - συνθήκη ελέγχου. Κατά την αγωνιστική προσπάθεια, καταγράφηκε ο χρόνος στον οποίο κάλυψαν την απόσταση των 3 km, η αγωνιστική τακτική, ο δείκτης αντιλαμβανόμενης κόπωσης και η συγκέντρωση του γαλακτικού στο αίμα 3 λεπτά μετά τον τερματισμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
κόπωση, ακεταμινοφαίνη, φυσιολογικές παραμέτρους, απόδοση, αντοχή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
123
Αριθμός σελίδων:
68
Παγκότο_MSc_FINAL_FINAL.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο