H νομική προσωπικότητα του οργανισμού για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη. Μπορεί ο Ο.Α.Σ.Ε. να θεωρηθεί διεθνής οργανισμός, εφόσον δεν έχει γραπτή ιδρυτική συνθήκη ;

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2812827 302 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-25
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ζαγορίτη Αγγελική
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουέλα Δούση. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
H νομική προσωπικότητα του οργανισμού για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη. Μπορεί ο Ο.Α.Σ.Ε. να θεωρηθεί διεθνής οργανισμός, εφόσον δεν έχει γραπτή ιδρυτική συνθήκη ;
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H νομική προσωπικότητα του οργανισμού για την ασφάλεια και την συνεργασία στην Ευρώπη. Μπορεί ο Ο.Α.Σ.Ε. να θεωρηθεί διεθνής οργανισμός, εφόσον δεν έχει γραπτή ιδρυτική συνθήκη ;
Περίληψη:
Η πτυχιακή αυτή εργασία αποτελεί την κορύφωση των σπουδών μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για μια εργασία έρευνας και καταγραφής στοιχείων που περιγράφουν το νομικό καθεστώς του Οργανισμού Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη ( Ο.Α.Σ.Ε. ). Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η συλλογή πληροφοριών και η επεξεργασία τους ώστε, να απαντηθεί το εξής ερευνητικό ερώτημα : « Μπορεί ο Ο.Α.Σ.Ε. να θεωρηθεί Διεθνής Οργανισμός, εφόσον δεν έχει γραπτή ιδρυτική συνθήκη;». Το παραπάνω ερώτημα προέκυψε από το γεγονός ότι, δεν συνάφθηκε ιδρυτική συνθήκη και επομένως απουσιάζει η νομική προσωπικότητα από τον προαναφερόμενο οργανισμό. Λόγω αυτής της ιδιαιτερότητας οι απόψεις διίστανται. Εμείς καλούμαστε να παρουσιάσουμε τις θεωρητικές προσεγγίσεις και να καταδείξουμε προς ποια κατεύθυνση κλίνουμε.
Η δομή της πτυχιακής μου εργασίας συνίσταται σε δύο κύρια κεφάλαια και στα συμπεράσματα που οδηγηθήκαμε μέσα από την έρευνά μας. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο θα δοθεί μια συνοπτική εικόνα της ιστορίας του Ο.Α.Σ.Ε. και θα παρουσιαστούν οι θεωρητικές προσεγγίσεις διαφόρων επιστημόνων ( συγγραφέων, δικηγόρων ) καθώς και οι τοποθετήσεις ευρύτερων αναγνώσεων . Με την ανάλυση αυτή θα εξετάσουμε τις δύο πλευρές-απόψεις που υπάρχουν ως προς το νομικό καθεστώς του Ο.Α.Σ.Ε..

Στο πρώτο κεφάλαιο, θα γίνει προσπάθεια να κατανόησης της διάκρισης μεταξύ των εννοιών της νομικής προσωπικότητας και της νομικής ικανότητας όσον αφορά τους διεθνείς οργανισμούς.

Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα αποτυπωθούν οι δομές και η πρακτική του Ο.Α.Σ.Ε. Η ανάλυση του εν λόγω οργανισμού επιτυγχάνεται μέσω δύο υποενοτήτων, στις οποίες γίνεται διευκρίνιση α) στον τρόπο με τον οποίο αποδέχονται τα κράτη , τον συγκεκριμένο οργανισμό και β) Τον τρόπο με τον οποίον ο Ο.Α.Σ.Ε. αυτοπροσδιορίζεται. Ο στόχος είναι, να αντιληφθούμε καλύτερα πώς δρα ο Ο.Α.Σ.Ε. .

Στην συνέχεια, παραθέτουμε τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα εργασία όσον αφορά τη νομική προσωπικότητα του Ο.Α.Σ.Ε., παραμένοντας ως κύριο ερευνητικό ερώτημα αν αναγνωρίζεται ως διεθνής οργανισμός.
Η μελέτη για τη συγγραφή της εργασίας βασίστηκε σε επιστημονικά κείμενα, με κύριο στόχο την διεξοδική εξέταση του θέματος, για την απλούστευση και κατανόησή του.
Επισημαίνεται ότι, μετά το τέλος της πτυχιακής εργασίας, θα είμαστε σε θέση να κατανοούμε το νομικό καθεστώς του Ο.Α.Σ.Ε. και θα έχουμε αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε το νομικό καθεστώς κάθε «μετέωρου» οργανισμού.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη ( Ο.Α.Σ.Ε.) είναι η μετεξέλιξή της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (Δ.Α.Σ.Ε.).
Αναλυτικότερα, οι απαρχές του συγκεκριμένου οργανισμού τοποθετούνται στην δεκαετία του 1930. Τότε, ο Σοβιετικός Κομισάριος M. Litvinov έθεσε το θέμα της αναγκαιότητας ενός συστήματος για θέματα ασφάλειας και συνεργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο .Εκείνη όμως την περίοδο δεν υλοποιήθηκε η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος και εν έτη Ψυχρού Πολέμου ( 1947 – 1991 ) επανατοποθετήθηκε η πρόταση και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στην Διακήρυξη του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Η Διακήρυξη είχε ως στόχο την θεμελίωση του status quo , καθώς επίσης την ανάπτυξη και την συνεργασία στα δύο μέτωπα του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Έτσι, καταλήγουμε το 1975 στην Γενεύη όπου υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι ( Final Act ), η οποία περιελάμβανε: « τα τρία καλάθια του Νόμου ( Ν. ) του Ελσίνκι ».
Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις / διαβουλεύσεις και συναντήσεις οδηγηθήκαμε το 1994 στην Βουδαπέστη, με αφορμή την Συνάντηση Συνέχειας ( follow up ) της συνόδου Ελσίνκι ΙΙ , στην μετονομασία και μετεξέλιξη της Δ.Α.Σ.Ε. σε Ο.Α.Σ.Ε . Η Υπογραφή αυτής της « νέας σελίδας » έγινε το 1995.
Ο Ο.Α.Σ.Ε. έχει την έδρα του στην Βιέννη και αποτελείται από πενήντα επτά συμμετέχοντα κράτη ( βλ. κεφ. 2 , 1η ενοτ. ). Υπάγεται στην κατηγορία των διεθνών διακυβερνητικών οργανισμών και χαρακτηρίζεται ως ένας πολιτικο-στρατιωτικός οργανισμός.
Ως forum πολιτικού διαλόγου εστιάζει σε τρία ζητήματα διεθνής ασφάλειας :
α. πολιτικο - στρατιωτικά
β. οικονομικά / περιβαλλοντικά
γ. θέματα που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη διάσταση .
Εξαιτίας, του τρόπου συνομολόγησης του οργανισμού εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ως προς την φύση του οργανισμού και το νομικό του καθεστώς, Αυτά τα κενά του νομικού πλαισίου του Ο.Α.Σ.Ε θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να καλύψουμε μέσα από την ερευνητική αυτή εργασία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ο.Α.Σ.Ε. Ή ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΑΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ , O.S.C.E. , INTERNATION ORGNIZATIONS , ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ( Δ.Ο.) , ΙΔΡΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. INTERNATIONAL LAW , ΙΔΡΥΣΗ Δ .Ο . , Δ.Α.Σ.Ε. ,FINAL ACT HELSINKI , BLUE BOOK , LEGAL FRAMEWORK , ΣΥΜΦΩΝΟ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ , LITVINOV , REUNION ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 1999 , ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥ 1990 , ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ , ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ 2001 ΚΑΙ 2004 , ΥΠΟΘΕΣΗ REPARATION , ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ , ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ , Sui generis , Statu nascendi , UNCTAD , UNIDO , NATO , UNMIK , U. N. , I. L. C. , P. I. S. G.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
40
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΖΑΓΟΡΙΤΗ - ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο