Κοινωνική ταυτότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σήμερα: ψυχοκοινωνική διαχείριση των απειλών για την ενδο-ομάδα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2812867 461 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκρούσεις: Διαχείριση Συγκρούσεων και Επικοινωνία
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-10-24
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κουλούρη Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλας Χρηστάκης, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πατρίτσια Γερακοπούλου, Διδάσκουσα, Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Κοινωνική ταυτότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σήμερα: ψυχοκοινωνική διαχείριση των απειλών για την ενδο-ομάδα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Κοινωνική ταυτότητα των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα σήμερα: ψυχοκοινωνική διαχείριση των απειλών για την ενδο-ομάδα
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία ερευνά τη συγκρότηση της ψυχοκοινωνικής ταυτότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο των σημερινών οικονομικοκοινωνικών συνθηκών. Το θέμα προσεγγίζεται από την οπτική της Κοινωνικής Ψυχολογίας, καθόσον τα άτομα συγκροτούν την αντίληψη του εαυτού τους και της θέσης τους στον κόσμο μέσα από την αλληλεπίδραση ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Η θεωρία της κοινωνικής ταυτότητας (Tajfel & Turner, 1979) έχει ασχοληθεί εκτενώς με τον αυτοκαθορισμό του άτομου με βάση τις κονωνικές ομάδες στις οποίες κατηγοριοποιείται, και έχει εξειδικευθεί περαιτέρω στην εφαρμογή στους οργανισμούς (Mael & Ashforth, 1989, 1992). Παρουσιάζει, επομένως, ενδιαφέρον η διερεύνηση της λειτουργίας του εν λόγω θεωρητικού πλαισίου στη διαμόρφωση της ψυχοκοινωνικής ταυτότητας του δημοσίου υπαλλήλου, ιδιαίτερα στις συνθήκες της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας. Το μέτρο της διαθεσιμότητας, σχετικό με την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, απασχολεί την παρούσα εργασία ως προς το αν βιώθηκε ως απειλή και επηρέασε την εικόνα των δημοσίων υπαλλήλων για τον εαυτό τους και την ομάδα τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ποιοτική μέθοδο και τη διεξαγωγή ημιδομημένων συνεντεύξεων με δώδεκα δημοσίους υπαλλήλους, μονίμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με τουλάχιστον δεκαετή υπηρεσία, οι οποίοι δεν επλήγησαν άμεσα από το μέτρο της διαθεσιμότητας. Η εργασία δομείται σε τρία μέρη. Η θεωρητική πλαισίωση βασικών όρων και εννοιών, όπως δημόσιος υπάλληλος, μονιμότητα, διαθεσιμότητα, αλλά και κοινωνική ταυτότητα, ταυτότητα σε οργανωσιακές δομές και απειλές στην ταυτότητα, παρουσιάζεται στο πρώτο μέρος. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται μεθοδολογικά εργαλεία και περιορισμοί της έρευνας και στο τρίτο, παρουσιάζονται και συζητούνται τα ερευνητικά δεδομένα, ενώ στα συμπεράσματα οι διαπιστώσεις της έρευνας συνοψίζονται και συσχετίζονται με το θεωρητικό πλαίσιο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Δημόσιος υπάλληλος, κοινωνική ταυτότητα, απειλές ταυτότητας, ταυτότητα σε οργανισμούς, οικονομική κρίση, μονιμότητα, μέτρο της διαθεσιμότητας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
82
Αριθμός σελίδων:
195
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Δ.Υ.-ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΟΜΑΔΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο