Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2816763 409 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-02
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βλάχου Ζωή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ευαγγελία Χαραμανδάρη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χρυσάνθη Τζουμάκα-Μπακούλα, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Κουτελέκος, Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ψυχολογική αξιολόγηση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες νόσους παγκοσμίως, με τα ποσοστά της στην Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Η παιδική παχυσαρκία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην σωματική υγεία των πασχόντων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ενώ, παράλληλα, επηρεάζει σημαντικά και την ψυχολογική υγεία των παιδιών.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η προσέγγιση των συνεπειών της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία των πασχόντων, καθώς και η παρουσίαση των μεθόδων εκτίμησης των προβλημάτων αυτών.
Μεθοδολογία: Αναζητήθηκαν οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pub med, Scopus και Google Scholar για συναφή άρθρα, χρησιμοποιώντας παραλλαγές των όρων: ‘childhood obesity’, ‘psychological assessment’, ‘psychological consequences’, και έπειτα πραγματοποιήθηκε ποιοτική αξιολόγηση των άρθρων που εμφανίσθηκαν.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παιδική και εφηβική παχυσαρκία συνδέεται με έναν σημαντικό αριθμό ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, όπως η διαταραχή της εικόνας σώματος – σωματική δυσαρέσκεια, μειωμένη αυτο – εκτίμηση, αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές, ενώ το σημαντικότερο ίσως να αποτελεί η εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό στους πάσχοντες, αλλά συχνά παραβλέπονται κατά την διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας, παρά το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής τους.
Συμπεράσματα: Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας αποτελούν μία ιδιαίτερη πτυχή των συνεπειών της παιδικής παχυσαρκίας, με την αντιμετώπισή τους να κρίνεται ζωτική. Η διαχείριση της παιδικής παχυσαρκίας χρειάζεται να είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία, στην οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τόσο οι σωματικές όσο και οι ψυχολογικές της επιπτώσεις, ενώ απαιτείται η συμβολή των γονέων και μίας αρμόδιας διεπιστημονικής ομάδας (παιδίατρος, διατροφολόγος, ψυχολόγος). Τεχνικές όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη διαχείριση αυτή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παχυσαρκία, Παιδιά, Έφηβοι, Ψυχολογία, Αξιολόγηση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
34
Αριθμός σελίδων:
49
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Vlachou Zoi Master.pdf
735 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.