Ο θεσμός του γάμου με προξενιό: βιώματα γυναικών της Ελληνικής υπαίθρου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819399 491 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Συγκρούσεις και Επικοινωνία
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-16
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Αγγελετάκη Αρχοντούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλας Χρηστάκης, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., EΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο θεσμός του γάμου με προξενιό: βιώματα γυναικών της Ελληνικής υπαίθρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο θεσμός του γάμου με προξενιό: βιώματα γυναικών της Ελληνικής υπαίθρου
Περίληψη:
Ο γάμος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη ζωή των ατόμων. Ως εκ τούτου, ποικίλες εμπειρικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί εξετάζοντας την πολυπαραγοντική επίδρασή του παγκοσμίως (ιστορικο-πολιτισμικά, νομικά, εθιμοτυπικά, ψυχο-κοινωνιολογικά). Παρα ταύτα, ελάχιστες έρευνες έχουν διεξαχθεί αναφερόμενες αποκλειστικά στον γυναικείο πληθυσμό που έχει νυμφευθεί με την μέθοδο του προξενιού και δη της ελληνικής υπαίθρου. Μέσα από την παρούσα εργασία γίνεται μια απόπειρα να διερευνηθούν ποιοτικά τα βιώματα, οι σκέψεις και οι αντιλήψεις των γυναικών αυτών, τόσο αναφορικά με τις επιμέρους πρακτικές του συνοικεσίου, όσο και με τις ευρύτερες πεποιθήσεις και προσδοκίες που πηγάζουν από τον έμφυλο και κοινωνικό τους ρόλο. Ακόμη επιχειρείται να μελετηθεί το συναισθηματικό περιεχόμενο που αναδύεται εντός της συζυγικής σχέσης, ανεξαρτήτως του τύπου της γαμήλιας σύναψης (γάμος από αγάπη/ προξενιό), καθώς και η ευρύτερη νοηματοδότησή του.
Προκειμένου να επιτευχθεί η εις βάθους ανάλυση των ανωτέρω, επιλέχθηκε η ποιοτική ερευνητική μέθοδος, ενώ οι ημιδομημένες συνεντεύξεις βάθους και των εννέα συμμετεχουσών αναλύθηκαν βασιζόμενες στη θεματική ανάλυση. Τα ερευνητικά δεδομένα κατέδειξαν ότι για τις περισσότερες συμμετέχουσες οι γαμήλιες πρακτικές που ακολουθήθηκαν ήταν πανομοιότυπες, με τα συγγενικά μέλη να παρεισφρέουν στη ζωή των συνεντευξιαζόμενων. Εντούτοις, για την πλειοψηφία των πρωταγωνιστριών η μακρόπνοη επένδυση στη σχέση συντέλεσε στην ύπαρξη συναισθημάτων αγάπης (σε τρεις εξ αυτών και συντροφικής) και εν τέλει συζυγικής ικανοποίησης στον γάμο τους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες των οποίων η ζωή περιγράφθηκε ως «μαρτυρική». Εκτιμάται, δε, ότι τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης συμβάλλουν στην αρτιότερη και βαθύτερη κατανόηση των εμπειριών των γυναικών αυτών υπό το πρίσμα των κοινωνικών, συναισθηματικών αλλά και ατομικών τους προσδοκιών. Τέλος, προτείνεται η διεξοδικότερη μελέτη των προαναφερθέντων με τη διεξαγωγή μιας διαχρονικής μελέτης καθώς η συγκεκριμένη έρευνα συνιστά το έναυσμα για περαιτέρω ποιοτικές μελέτες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
Γαμήλιος θεσμός, το προξενιό, γυναικείοι ρόλοι, συζυγική σχέση, συντροφική αγάπη, συναισθήματα ικανοποίησης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
306
Αριθμός σελίδων:
188
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Aggeletaki A. 2018.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.