Kλίμακες Αξιολόγησης λειτουργικής κινητικής κατάστασης ασθενών μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819654 390 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Εξειδίκευση «Φυσική Αποκατάσταση: Χειροθεραπεία»
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ροδιτάκη Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1.Βαiοπουλος Γεώργιος,Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
2.Κουτσιλιέρης Μιχαήλ Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
3.Φιλίππου Αναστάσιος,Καθηγητής, Ιατρικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Kλίμακες Αξιολόγησης λειτουργικής κινητικής κατάστασης ασθενών μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Kλίμακες Αξιολόγησης λειτουργικής κινητικής κατάστασης ασθενών μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο
Περίληψη:
Στόχος της ιατρικής αποκατάστασης (μετά από ΑΕΕ ) είναι η ελαχιστοποίηση της ανικανότητας και η μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας για την απόκτηση και βελτίωση λειτουργικών ικανοτήτων. Αυτοί οι στόχοι αποσκοπούν στην λειτουργική υγεία και την διατήρηση ενός ποιοτικού επιπέδου ζωής. Πιο συγκεκριμένα, η ιατρική αποκατάσταση επικεντρώνεται στην αξιολόγηση διατήρηση και αποκατάσταση των λειτουργικών ικανοτήτων κινητικών, συναισθηματικών και νοητικών- του ατόμου κατά την εκτέλεση μιας δραστηριότητας. Η αντικειμενική μέτρηση του επιπέδου των κινητικών λειτουργικών ικανοτήτων του γίνεται με την χρήση ειδικών κλιμάκων λειτουργικής κινητικής αξιολόγησης. Οι κλίμακες αξιολόγησης είναι τεχνικές, με δραστηριότητες–κλειδιά χωρισμένες σε κατηγορίες, με στόχο την μέτρηση της απόδοσης του ατόμου στην εκτέλεση τους ,και αποσκοπούν στην βελτίωση και διατήρηση της ποιότητας ζωής του ατόμου. Χρησιμεύουν για να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, σαν προγνωστικό στοιχείο κινητικής ανάρρωσης και σαν αντικειμενικός δείκτης βελτίωσης. Η εργασία επικεντρώνεται στην διαδικασία της αποκατάστασης του ασθενή μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ).
Διακρίνεται η ανάγκη σταθμισμένων εργαλείων/κλιμάκων αξιολόγησης λειτουργικότητας μετά από ΑΕΕ, από το πόσες προσπάθειες δημιουργίας τους έχουν γίνει. Αν και υπάρχουν πλέον έγκυρες, σταθμισμένες, ευαίσθητες με δυνατότητα πολλών συνδυασμών και υπάρχει ανάγκη στάθμισης σε κάθε χώρα (διαφοροποιούνται κάποια δεδομένα). Υπάρχουν ωστόσο χρήσιμες στο ΑΕΕ και για την πρόγνωση λειτουργικής ανάρρωσης, και για την πορεία και προσαρμογή του προγράμματος αποκατάστασης και για την μέτρηση της τελικής έκβασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
ΑΕΕ, Kλίμακες αξιολόγησης, Eπίπεδο λειτουργικότητας, Kινητική κατάσταση, Kινητική, Eργαλεία αξιολόγησης, Σχεδιασμός αποκατάστασης,Απόδοση, Αποτελέσματος, Αποκατάσταση, Δυσλειτουργία, Αναπηρια, ελλείματα, λειτουργικό αποτέλεσμα, Σοβαρότητα ΑΕΕ, Βαθμός ανεξαρτησίας.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
89
Αριθμός σελίδων:
98
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Roditaki marina master.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.