Η Πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα την επαύριο της αραβικής άνοιξης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819675 293 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Σαμούρη Κασσιανή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Λέκκας Ε., Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Ντρίνια Χ., Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Αντωναράκου Α., Αναπλ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η Πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα την επαύριο της αραβικής άνοιξης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η Πρόσφατη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα την επαύριο της αραβικής άνοιξης
Περίληψη:
Η προσφυγική κρίση συνδέεται άμεσα με την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη. Οι μεικτές μεταναστευτικές ροές έχουν αποτελέσει κεντρικό σημείο των στρατηγικών της ΕΕ από τότε που ξέσπασε το φαινόμενο της μαζικής εισροής προσώπων στο έδαφος της Ένωσης. Η μετανάστευση δεν είναι ένα νέο φαινόμενο και παρατηρείται ανά τους αιώνες. Ωστόσο, στη ρητορική και τις δηλώσεις των ιθυνόντων, η παράτυπη μετανάστευση, το προσφυγικό, η οικονομική ύφεση, η τρομοκρατία, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και η ανασφάλεια συνδέονται και αποδίδονται σε ένα γεγονός- στην άνοδο της Αραβικής Άνοιξης. Αυτό οδηγεί σε πολύπλευρες συνέπειες. Τόσο η παράτυπη μετανάστευση όσο και το προσφυγικό, δημιουργούν προκλήσεις για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αλλάζει η δυναμική και η σύνθεση της κοινωνίας. Παρότι το όραμα της Ένωσης παραμένει αυτό της διάδοσης των αξιών της σε παγκόσμιο επίπεδο και της ανάπτυξης της οικονομίας της, οι πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τα κράτη μέλη της, δείχνουν πως κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα, δε συμβαίνει.
Σημειώνεται, δε, πως δεν είναι όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης εξίσου ικανά να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές και τις προκλήσεις εξωτερικής και εσωτερικής ασφαλείας τους. Παρόλα αυτά, απαιτείται από όλα το να συνδράμουν, εξίσου, στην από κοινού πρόοδο της ΕΕ. Κράτη μέλη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, βρίσκονται σε δυσμενή θέση τόσο λόγω της εγγύτητάς τους με χώρες από όπου προέρχονται οι ροές όσο και λόγω του πολιτικού σκηνικού σε αυτές και του επιπέδου στο οποίο τις επηρέασε η κρίση.
Η εργασία εξετάζει το μεταναστευτικό φαινόμενο, ορίζοντας τις βασικές έννοιες και οριοθετώντας τα αίτια και τις συνέπειες του μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό και εθνικό (για την Ελλάδα) επίπεδο. Κατόπιν, εξετάζεται η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και αποτιμάται με τη χρήση στατιστικών. Έπειτα, δίδεται έμφαση στην Ελλάδα, ως μελέτη περίπτωσης και μελετάται το μεταναστευτικό φαινόμενο σε αυτήν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταναστευτικό, πρόσφυγες, Ελλάδα, ΕΕ, μεταναστευτικές ροές, ανθρωπιστική κρίση.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
46
Αριθμός σελίδων:
59
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΣΑΜΟΥΡΗ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.