Μετατραυματικό stress σε παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819736 305 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Βαρσάμη Ελένη-Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μάτζιου Βασιλική, Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, Ε.Κ.Π.Α.
Τσουμάκας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Νοσηλευτική, Ε.Κ.Π.Α.
Κατσούλας Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μετατραυματικό stress σε παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μετατραυματικό stress σε παιδιά που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας
Περίληψη:
Εισαγωγή: Περισσότερα από 200.000 παιδιά και έφηβοι εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), στη Βόρεια Αμερική για τη θεραπεία κρίσιμων για την υγεία καταστάσεων. Τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχοσυναισθηματικών διαταραχών, με κυριότερη την μετατραυματική διαταραχή του stress.
Σκοπός: Ο σκοπός της συστηματικής ανασκόπησης είναι να εξετάσουμε κριτικά την ερευνητική βιβλιογραφία, σχετικά με τη μετατραυματική διαταραχή του stress που εμφανίζουν τα παιδιά μετά από τη νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Υλικό και Μέθοδος: Ηλεκτρονική αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Cochrane, Science Direct και Ιατροτέκ από τον Ιανουάριο του 2013 έως τις 31 Ιουνίου του 2018. Το σύνολο των άρθρων που προέκυψαν από την αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας ήταν 82 και 15 πληρούσαν τα κριτήρια επιλογής και συμπεριελήφθησαν στη μελέτη.
Αποτελέσματα: Τα συχνότερα συμπτώματα που εμφάνιζαν τα παιδιά, ήταν η αδυναμία υπενθύμισης των πτυχών του συμβάντος, η υπερευαισθησία, η αποφυγή σκέψεων, η υπεραντιδραστικότητα στην υπενθύμιση του συμβάντος, οι ενοχλητικές σκέψεις και εικόνες, οι μαθησιακές δυσκολίες, οι συναισθηματικές δυσκολίες, τα προβλήματα ύπνου και ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχικής διαταραχής. Οι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση της μετατραυματικής διαταραχής, είναι η οξεία αγχώδης διαταραχή stress, το αίσθημα της αρνητικής επίδρασης, ο φόβος για το νοσοκομείο, τα χρόνια νοσήματα, η σοβαρότητα της ασθένειας, ο μηχανικός αερισμός, η διάρκεια νοσηλείας και η χορήγηση ινότροπων φαρμάκων. Επίσης η ποιότητα ζωής ήταν πιο χαμηλή στα παιδιά με υψηλά σκορ μετατραυματικού stress.
Συμπεράσματα: Η ανασκόπηση μας, αναδεικνύει την εμφάνιση της μετατραυματικής διαταραχής σε παιδιά μετά από την νοσηλεία στη ΜΕΘ. Είναι αναγκαία η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και των γονέων για την αναγνώριση των συμπτωμάτων και την εφαρμογή θεραπευτικών μεθόδων αντιμετώπισης και πρόληψης της.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μετατραυματικό stress, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ΜΕΘ, Παιδιά, Νοσηλεία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
88
Αριθμός σελίδων:
66
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Βαρσάμη Ελένη-Χριστίνα MASTER.pdf
793 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.