Ανάλυση τρομοκρατικών χτυπημάτων στον ελλαδικό χώρο κατά τα έτη 1970-2016

Διπλωματική Εργασία uoadl:2819776 393 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Οικονομικά, Διοικητικά και Πληροφοριακά Συστήματα Επιχειρήσεων
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-11-20
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Κωνσταντίνου Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημητρίου Ιωάννης ,Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάλυση τρομοκρατικών χτυπημάτων στον ελλαδικό χώρο κατά τα έτη 1970-2016
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάλυση τρομοκρατικών χτυπημάτων στον ελλαδικό χώρο κατά τα έτη 1970-2016
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται το φαινόμενο της τρομοκρατίας στον ελλαδικό χώρο κατά τα έτη 1970-2016. Στο πρώτο κεφαλαίο γίνεται μια ιστορική αναδρομή σχετικά με το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Στο δεύτερο κεφαλαίο παρατίθενται θεωρητικά στοιχεία αναφορικά με την τρομοκρατία, όπως ο ορισμός, οι αιτίες, οι συνέπειες και οι μορφές της. Στο τρίτο κεφαλαίο γίνεται αναφορά των μεταβλητών που περιείχε η βάση δεδομένων και πραγματοποιείται περιγραφική στατιστική στην όποια παρατίθενται πίνακες και διαγράμματα από τα όποια εκλαμβάνονται σημαντικά συμπεράσματα αναφορικά με τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα όπλα των χτυπημάτων και τους στόχους, οι οποίοι ήταν ποικίλοι.
Στο τέταρτο κεφαλαίο παρατίθεται η ανάλυση της χρονολογικής σειράς των τρομοκρατικών χτυπημάτων κατά τα έτη 1970-2016. Πιο συγκεκριμένα στο κεφαλαίο αυτό πραγματοποιείται απομόνωση της τάσης, της εποχικότητας και της τυχαίας συνιστώσας από τη χρονολογική σειρά καθώς επίσης και έλεγχος στασιμότητας. Εν συνεχεία στο πέμπτο κεφαλαίο γίνεται χρήση του φίλτρου Holt-Winters, μέσω του οποίου υλοποιείται ένα υπόδειγμα της χρονολογικής σειράς το οποίο θα μας βοηθήσει να κάνουμε μια πρόβλεψη για τα έτη 2017 και 2018. Επιπροσθέτως, στο κεφαλαίο αυτό γίνεται εκτίμηση ενός SARIMA υποδείγματος, το οποίο θα προσομοιώσει την χρονολογική σειρά και τα αποτελέσματα του, δηλαδή ποσό αξιόπιστο είναι θα φανούν από ένα τεστ το οποίο πραγματοποιείται ανάμεσα στα αυθεντικά δεδομένα του έτους 2016 και στα εκτιμώμενα.
Το έκτο κεφαλαίο περιέχει μια ομαδοποίηση, κατά την οποία δημιουργούνται ομάδες δεδομένων (πλήθος χτυπημάτων/έτος), μια ομάδα με αυτά εντός μιας τυπικής απόκλισης, μια με αυτά εντός δυο τυπικών αποκλίσεων και μια με αυτά άνω των δυο και άλλη μια ομαδοποίηση κατά την οποία τα δεδομένα (πλήθος χτυπημάτων/έτος) εντάσσονται σε ομάδες αναλόγως με την απόσταση τους από την μέση τιμή. Εν κατακλείδι, στο τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται τα συμπεράσματα από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
δημοκρατία, κοινωνία, επίθεση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
91
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική Εργασια(final).pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.