Διατροφικές συνήθειες, σωματομετρικά και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά εφήβων, μόνιμων κατοίκων της χώρας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2836787 341 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Διατμηματικό ΠΜΣ Βιοστατιστική και Επιστήμη Δεδομένων Υγείας
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-03
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Ιωαννίδου Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ανδρονίκη Νάσκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Απόστολος Μπουρνέτας, Καθηγητής, Τμήμα Μαθηματικών, ΕΚΠΑ
Φίλιππος Ορφανός, Μέλος Ε.ΔΙ.Π, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες, σωματομετρικά και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά εφήβων, μόνιμων κατοίκων της χώρας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διατροφικές συνήθειες, σωματομετρικά και άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά εφήβων, μόνιμων κατοίκων της χώρας
Περίληψη:
Σκοπός: Εκτίμηση του επιπολασμού του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας σε δείγμα εφήβων 10-18 ετών, μόνιμων κατοίκων της Ελλάδας και αξιολόγηση της σχέσης των σωματομετρικών χαρακτηριστικών των εφήβων με το βαθμό προσήλωσής τους στη Μεσογειακή διατροφή (ΜΔ).

Υλικό & Μέθοδοι: Σε δείγμα 287 εφήβων (47% αγόρια) συνελέγησαν ατομικά, σωματομετρικά και διατροφικά χαρακτηριστικά την περίοδο 09/2014 –03/2016. Η συλλογή δεδομένων περιελάμβανε τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και δύο ανακλήσεων πρόσληψης 24ώρου ανά συμμετέχοντα μέσω συνέντευξης, καθώς και μέτρηση σωματομετρικών χαρακτηριστικών μέσω προτυποποιημένων διαδικασιών. Η προσήλωση στη ΜΔ εκτιμήθηκε με την κλίμακας KIDmed. Εκτιμήθηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ, kg/m2) των ατόμων και βάσει αυτού ταξινομήθηκαν σε άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους, υπέρβαρα και παχύσαρκα μέσω δύο διαφορετικών κριτηρίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του International Obesity Task Force (IOTF). Ο έλεγχος της συμφωνίας των δύο ομάδων κριτηρίων πραγματοποιήθηκε μέσω του κριτηρίου k του Cohen. Η σχέση της προσήλωσης στη ΜΔ με τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων και τον κίνδυνο υπέρβαρου/παχυσαρκίας διερευνήθηκε με πολλαπλή γραμμική και λογαριθμική παλινδρόμηση, αντίστοιχα.

Αποτέλεσματα: Η πλειοψηφία των εφήβων δήλωσε μέτρια προσήλωση στη ΜΔ και είχε ΔΜΣ εντός των φυσιολογικών ορίων. Σύμφωνα με τα κριτήρια ΠΟΥ το37% των εφήβων ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ σύμφωνα με τα κριτήρια IOTF το 31% Ο ΔΜΣ και η περίμετρος μέσης μειώνονταν όσο βελτιωνόταν το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και η προσήλωση στη ΜΔ, ενώ αυξάνονταν με την ηλικία και στα δύο φύλα. Ο σχετικός κίνδυνος υπέρβαρου/παχυσαρκίας μειωνόταν με τη βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων την προσήλωση στη ΜΔ και τη λήψη πρωινού γεύματος και στα δύο φύλα.

Συμπεράσματα: Αν και τα δύο κριτήρια που χρησιμοποιούνται ευρέως για την αξιολόγηση του ΔΜΣ των παιδιών είχαν γενικά πολύ καλή συμφωνία, οδήγησαν σε διαφορετικές εκτιμήσεις του επιπολασμού υπέρβαρου/παχυσαρκίας στο δείγμα. Οι τιμές των σωματομετρικών δεικτών και της κεντρικής παχυσαρκίας μειώνονταν καθώς αυξανόταν το μορφωτικό επίπεδο των γονέων και όταν οι έφηβοι λάμβαναν πρωινό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έφηβοι, Ελλάδα, Μεσογειακή διατροφή, Παχυσαρκία, Δείκτης μάζας σώματος ,Κλίμακα KIDmed
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
61
Αριθμός σελίδων:
132
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Ioannidou Ioanna Master.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.