Διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Μία επισκόπηση της ελληνικής πραγματικότητας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2837651 180 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικού Μάνατζμεντ
Βιβλιοθήκη Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-13
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Καμπίτσης Άγγελος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις. Μία επισκόπηση της ελληνικής πραγματικότητας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις: μία επισκόπηση της ελληνικής πραγματικότητας
Περίληψη:
Είναι γεγονός πως οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν ένα αξιόλογο ποσοστό επί του συνόλου των ενεργών επιχειρηματικών μονάδων στην Ελλάδα. Αδιαμφισβήτητα, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της κατ’ επέκτασιν ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το ότι βάσει διεξαγόμενων ερευνών και μελετών, αντιπροσωπεύουν ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.
Αντιπροσωπεύουν έναν από τους πιο διαρκείς θεσμούς στην ανθρώπινη ιστορία, όπως άλλωστε υποστήριξε ο καθηγητής William O'Hara, στο βιβλίο του "Αιώνες επιτυχίας: Διδάγματα από τις πιο ανθεκτικές οικογενειακές επιχειρήσεις του κόσμου" (2004). Η ύπαρξη των οικογενειακών επιχειρήσεων χρονολογείται πριν από την εμφάνιση των πολυεθνικών εταιρειών, ακόμα και πριν την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης, τον διαφωτισμό της Ελλάδας και της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μάλιστα, η σημασία τους γίνεται ολοένα και εντονότερη λόγω της συμβολής τους στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην επώαση νέων επιχειρήσεων και στην προώθηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ξεκινώντας από τις τοπικές κοινότητες. Θεωρούνται ως μία από τις κινητήριες δυνάμεις της μεταβιομηχανικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για την μεταφορά επιχειρηματικού ταλέντου, επιχειρηματικής επιτυχίας, μακροπρόθεσμης στρατηγικής δέσμευσης και επιχειρηματικής ανεξαρτησίας, από γενεά σε γενεά.
Κατά την σύγχρονη εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και σημαντική ανάπτυξη των επιπέδων της καινοτομίας στην ελληνική επιχειρηματικότητα, οι ελληνικές οικογενειακές επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με μία μεγάλη, μα ταυτόχρονα καθοριστικής σημασίας πρόκληση: την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και των καινοτομιών και την πλήρη ενσωμάτωση και εναρμόνισή τους με τις ήδη υπάρχουσες και αναγνωρισμένες από το πελατειακό κοινό επιχειρηματικές μεθόδους τους, οι οποίες χρήζουν εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στα νέα επιχειρηματικά δεδομένα, προκειμένου να μην τεθεί η βιωσιμότητά τους σε κίνδυνο. Πέραν τούτου, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ομαλής και επιτυχούς μετάβασης από τους πρεσβύτερους διοικούντες στους νέους διαδόχους τους. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο, η διαδικασία διεξαγωγής του οποίου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής τόσο από την πλευρά των διαδόχων όσο και από την πλευρά των διαδεχόμενων.
Οι οικογενειακές επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως οι ρίζες της ελληνικής επιχειρηματικότητας και η συμβολή τους στην ελληνική οικονομία, λόγω του μεγάλου μεριδίου της αγοράς το οποίο ήδη έχουν κατακτήσει, κρίνεται σημαντική. Ωστόσο, αποτελούν επιχειρηματικά μορφώματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στοιχεία και η ομαλή λειτουργία τους στηρίζεται πάνω σε πολύ λεπτές ισορροπίες, οι οποίες καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τις υπάρχουσες ενδοοικογενειακές σχέσεις και τον πιθανό ανταγωνισμό που υποκρύπτεται μεταξύ των μελών της οικογένειας. Πρόκειται για μία μορφή επιχειρήσεων η βιωσιμότητα και το μέλλον των οποίων δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την κερδοφορία τους και την εν γένει επιχειρηματική τους πορεία, αλλά από μία σειρά επιπρόσθετων εξωγενών παραγόντων οι οποίοι πρόκειται να αναλυθούν διεξοδικότερα στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Οικογενειακές Επιχειρήσεις, Ενδοοικογενειακός Ανταγωνισμός, Διαδοχή, Στρατηγικός Σχεδιασμός, Ελληνική Οικονομία και Οικογενειακές Επιχειρήσεις
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
100
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διαδοχή στις οικογενειακές επιχειρήσεις_μία επισκόπηση της ελληνικής πραγματικότητας.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.