Χαρακτηριστικά παιδιών που προσέρχονται στο εξωτερικό ιατρείο τριτοβάθμιου νοσοκομείου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838124 217 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Παιδιατρική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2018-12-19
Έτος εκπόνησης:
2018
Συγγραφέας:
Γαρατζιώτης Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παυλοπούλου Ιωάννα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Τσουμάκας Κωνσταντίνος, Καθηγητής , Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Φώτος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Νοσηλευτική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρακτηριστικά παιδιών που προσέρχονται στο εξωτερικό ιατρείο τριτοβάθμιου νοσοκομείου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χαρακτηριστικά παιδιών που προσέρχονται στο εξωτερικό ιατρείο τριτοβάθμιου νοσοκομείου
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει σημαντικά τις ανάγκες φροντίδας υγείας του πληθυσμού και ειδικότερα ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι τα παιδιά. Η παρούσα μελέτη έχει ως σκοπό τη διερεύνηση και περιγραφή των χαρακτηριστικών παιδιών που προσήλθαν στο παιδιατρικό εξωτερικό ιατρείο του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και την μεταβολή τους σε σχέση με την οικονομική και προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Πραγματοποιήθηκε μια περιγραφική, συγχρονική μελέτη σε 2 διαφορετικές χρονικές περιόδους, πριν (2008-2010) και μετά (2017-2018) την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα κύρια στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα και η χώρα προέλευσης, οι συνολικοί αριθμοί προσέλευσης και η αιτία προσέλευσης. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα ιατρικά βιβλία του ιατρείου. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο IBM SPSS 21.0 και το p ορίστηκε ≥ 0,05.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι επισκέψεις αυξήθηκαν από 420 την περίοδο 2008-2010 σε 708 το 2017-2018 (αύξηση 68,6%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκέψεων αφορούσε παιδιά αλλοδαπής εθνικότητας (από 43,6% σε 66,8% με p<0,001) και ειδικότερα από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης (από 11,1% σε 42,2%, p<0,001). Επιπλέον αυξήθηκαν και οι επισκέψεις Ελλήνων από 177 σε 210 (p<0,001). Τα έτη 2008-2010 οι βασικές αιτίες προσέλευσης ήταν η κλινική εξέταση-εργαστηριακός έλεγχος σε ποσοστό 56,7%, ενώ τα έτη 2017-2018 ήταν ο εμβολιασμός (ανοσοποίηση) σε ποσοστό 78,6% (p<0,001).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: H συνολική προσέλευση των παιδιών στο εξωτερικό ιατρείο αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο μετά την έναρξη της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, σε σύγκριση με την περίοδο προ της κρίσης. Η αύξηση αυτή αφορούσε τα παιδιά ελληνικής αλλά και αλλοδαπής εθνικότητας, με την σχετική μεταβολή να είναι πολύ μεγαλύτερη στα παιδιά αλλοδαπής εθνικότητας. Η ανοσοποίηση ήταν η κύρια αιτία προσέλευσης, ειδικά στα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, στην περίοδο μετά την οικονομική κρίση. Συστήνεται η διενέργεια μελλοντικών ερευνών με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος και καταγραφή ακριβέστερων δεδομένων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλινικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά παιδιών, Παιδιατρικά εξωτερικά ιατρεία, Οικονομική κρίση και φροντίδα υγείας, Παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Επείγουσα φροντίδα υγείας
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
148
Αριθμός σελίδων:
111
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Garatziotis Vasilios Master.pdf
720 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.