Παχυσαρκία και ποιότητα ζωής

Διπλωματική Εργασία uoadl:2838716 315 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Νοσηλευτική: Ψυχική Υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-01-08
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαδοπούλου Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κούκια Ευμορφία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πασχάλη Αντωνία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Φώτος Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑΕ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παχυσαρκία και ποιότητα ζωής
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παχυσαρκία και ποιότητα ζωής
Περίληψη:
Εισαγωγή : η παχυσαρκία στις μέρες μας αποτελεί μία νόσο η οποία δύναται να προκαλέσει στον άνθρωπο αρκετά σωματικά και ψυχικά ζητήματα , τα οποία θα καταστήσουν το άτομο λιγότερο ικανό να ανταπεξέλθει σε καθημερινές υποχρεώσεις και ανάγκες. Σκοπός της εργασίας είναι να αναγνωρίσουμε πόσο επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ατόμου από την παχυσαρκία και τι συνέπειες έχει στην καθημερινότητα του.
Μέθοδος : πραγματοποιήθηκε συστηματική αναζήτηση δημοσιεύσεων κυρίως μέσω διαδικτύου, αναφορικά με την παχυσαρκία , τους τομείς υγείας σωματικής και ψυχικής που πλήττει καθώς και για τις αρχές της ποιότητας ζωής και πως αυτή φθήνει λόγω της παχυσαρκίας.
Αποτελέσματα : βρέθηκε λοιπόν πως η ποιότητα ζωής επηρεάζεται άμεσα από την παχυσαρκία δεδομένου ότι το άτομο πάσχει σε πολλούς τομείς της ζωής του. Το άτομο επηρεάζεται σαν ολότητα, επηρεάζονται οι ανάγκες του, οι επιθυμίες του, η κοινωνικότητα του, η ανάπτυξη του, η λειτουργικότητα του και η συμπεριφορά του. Η κοινωνία στιγματίζει τα παχύσαρκα άτομα έχοντας την τάση να τα ωθεί στο περιθώριο, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να χάνουν ευκαιρίες εξέλιξης κοινωνικής και επαγγελματικής. Η υγεία του παχύσαρκου ατόμου επιβαρύνεται σημαντικά με συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, εκδήλωση διάφορων τύπου καρκίνου, υπνική άπνοια, χολολιθίαση, κατάθλιψη, οξεία παγκρεατίτιδα και υπέρταση. Πολλές φορές η παχυσαρκία ξεκινά από την παιδική ηλικία με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να γίνουν παχύρκοι ενήλικες με αρκετά συνοδά νοσήματα.
Συμπέρασμα : η ποιότητα ζωής παχύσαρκων ατόμων είναι αρκετά επηρεασμένη από τις συνοδές παθήσεις της παχυσαρκίας και έχουν την ανάγκη φροντίδας αλλά και βοήθειας ώστε να την βελτιώσουν. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την απώλεια βάρους ως αρχικό στόχο. Ξεκινώντας με αλλαγή του τρόπου ζωής και ακολουθώντας υγιεινοδιαιτιτικές συνήθειες και εισάγοντας την άσκηση στην καθημερινή του ζωή το άτομο προσπαθεί για την αλλαγή αυτή. Αν δεν πετύχει αυτή η διαδικασία τότε πρέπει να στραφεί σε άλλες μεθόδους πιο παρεμβατικές όπως η χρήση φαρμάκων που βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά και στην βαριατρική χειργουργική αντιμετώπιση μέθοδο που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και διάρκεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν μειωθεί το βάρος του ατόμου θα υπάρξει αισθητή βελτίωση και στους υπόλοιπους τομείς που πάσχουν με αποτέλεσμα να βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παχυσαρκία, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
537
Αριθμός σελίδων:
218
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.