Προσέγγιση Στις Νέες Τεχνολογίες Μέσω Της Ολιστικής Εκπαίδευσης Του Παιδιού, Εκπαιδευτικό Κίνημα Waldorf

Διπλωματική Εργασία uoadl:2850644 311 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-02
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Πασσαλή Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαδόπουλος Σπύρος, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
Πρωτότυπος Τίτλος:
Προσέγγιση Στις Νέες Τεχνολογίες Μέσω Της Ολιστικής Εκπαίδευσης Του Παιδιού, Εκπαιδευτικό Κίνημα Waldorf
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Προσέγγιση Στις Νέες Τεχνολογίες Μέσω Της Ολιστικής Εκπαίδευσης Του Παιδιού, Εκπαιδευτικό Κίνημα Waldorf
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει το εκπαιδευτικό κίνημα Waldorf, αναλύοντας τις αξίες που το διέπουν και τη σημασία που δίνει στα στάδια ανάπτυξης του παιδιού και στην τέχνη στην εκπαίδευση. Ακόμα παρουσιάζεται η προσέγγιση της εν λόγω παιδαγωγικής στις νέες τεχνολογίες, η οποία στηρίζεται στην προετοιμασία του ανθρώπινου εγκεφάλου για την ψηφιακή εποχή και την καλλιέργεια της ηθικής σκέψης. Τέλος, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο το σχολείο οφείλει να εκπληρώσει τα παραπάνω στην κατάλληλη ηλικία του παιδιού ώστε να προετοιμάσει ολοκληρωμένα τους νέους ανθρώπους για τον τεχνολογικό κόσμο που σήμερα ζούμε.
Επιπλέον, η εργασία συνοδεύεται από τέσσερις συνεντεύξεις, εκπαιδευτικών, ιατρών, γονέων οι οποίοι από τις μελέτες και την εμπειρία τους, παραθέτουν την γνώμη τους, υποστηρίζοντας την άποψη της εκπαίδευσης Waldorf σχετικά με είσοδο των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση την κατάλληλη ηλικιακή στιγμή του παιδιού.
Η εργασία διαρθρώνεται σε τρία κεφάλαια. Το πρώτο περιγράφει την ζωή του εμπνευστή αυτής της παιδαγωγικής, Rudolf Steiner, και παρουσιάζεται η ανάπτυξη των εν λόγω σχολείων μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο. Το δεύτερο αναλύει τον τρόπο με τον οποίο δομείται η παιδαγωγική, τις παιδαγωγικές αρχές που ακολουθεί και τη μέθοδο διδακτικής, εστιάζοντας στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες που έχει σε κάθε στάδιο ανάπτυξης. Τέλος, παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η πρόταση της παιδαγωγικής Waldorf για την προσέγγιση της εκπαίδευσης στα νέα μέσα έχοντας υπόψη την ολιστική ανάπτυξη του παιδιού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
τεχνολογία και εκπαίδευση, παιδί και νέες τεχνολογίες, ολιστική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες, Waldorf εκπαίδευση, εκπαιδευτικό κίνημα Waldorf, Ρούντολφ Στάινερ εκπαίδευση, προσχολική εκπαίδευση, νέες τεχνολογίες στην προσχολική αγωγή
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
94
Αριθμός σελίδων:
98
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΣΣΑΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο