Η ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, ιδίως σε σχέση με τα fake news

Διπλωματική Εργασία uoadl:2855479 374 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημόσιο Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-06
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Χριστοπούλου Αντωνία-Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλαχόπουλος Σπυρίδων, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ- Επιβλέπων
Αντωνίου Θεοδώρα, Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Παπασπύρου Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, ιδίως σε σχέση με τα fake news
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, ιδίως σε σχέση με τα fake news
Περίληψη:
Η ραγδαία εξάπλωση του Διαδικτύου έχει επηρεάσει αδιαμφισβήτητα τον τρόπο άσκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η ελευθερία της έκφρασης είναι το κλασικό δικαίωμα που έχει γνωρίσει τις μεγαλύτερες προκλήσεις και προοπτικές στον κυβερνοχώρο. Η αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική του Διαδικτύου ενθάρρυνε την ανάδυση του φαινομένου των fake news, ήτοι της διάδοσης ψευδών παραστάσεων γεγονότων που είναι ικανές να διαστρεβλώσουν την εικόνα του κοινού για την πραγματικότητα.
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας επιχειρείται η ανάδειξη των κυριότερων ζητημάτων της προβληματικής των fake news σε σχέση με την ελευθερία του λόγου και της ενδεδειγμένης νομικής απόκρισης απέναντι στην εξάπλωση του φαινομένου. Ειδικότερα, αφού παρουσιαστεί το θεμελιώδες περιεχόμενο του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο, σκιαγραφείται η δυνατότητα ένταξης του ψέματος στο προστατευτικό πεδίο της ελευθερίας του λόγου. Εν συνεχεία, επιχειρείται μια εισαγωγή στον προβληματισμό των fake news, με μια προσπάθεια οριοθέτησης της έννοιας και ανάδειξης του νομικά σημαντικού χαρακτήρα του ζητήματος. Έπειτα, αναζητώνται τα κριτήρια με βάση τα οποία θα πρέπει να περιοριστεί ο λόγος που περιέχει ψευδείς ειδήσεις, με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Εν τέλει, παρουσιάζονται τα ειδικότερα ζητήματα της ευθύνης των παρόχων υπηρεσιών του Διαδικτύου, μέσω των οποίων διακινούνται τα fake news και του ανώνυμου λόγου που ρέπει προς κατάχρηση και προτείνονται λύσεις που μπορούσαν να υιοθετηθούν προς το συμβιβασμό της ελεύθερης έκφρασης και της ανάγκης προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δημόσιο Δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ελευθερία της έκφρασης, Διαδίκτυο, περιορισμοί, fake news, ψευδείς ειδήσεις, ΕΔΔΑ, ευθύνη φορέων υπηρεσιών Διαδικτύου, ανώνυμος λόγος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
163
Αριθμός σελίδων:
64
Η ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο, ιδίως σε σχέση με τα fake news.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο