Η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στη ναυτιλία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2863434 347 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ναυτικό Δίκαιο
Βιβλιοθήκη Νομικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-02-19
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Δημητριάδης Κυριάκος-Χρίστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Λ. Ι. Αθανασίου
Καθηγήτρια
Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ

Δ. Χριστοδούλου
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Νομικής ΕΚΠΑ

Ν. Βερβεσός
Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Νομικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στη ναυτιλία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στη ναυτιλία
Περίληψη:
Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης δεν αποτέλεσε η ανάλυση των διατάξεων που αφορούν το δίκαιο ανταγωνισμού εν γένει. Η προσοχή επικεντρώθηκε ιδιαιτέρως στο πώς εφαρμόζονται οι κανόνες ανταγωνισμού στο πεδίο της ναυτιλίας. Έγινε προσπάθεια να εξετασθούν σε βάθος οι ιδιαιτερότητες της εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού στο πεδίο της ναυτιλίας και να επισημανθούν και να αναλυθούν οι ιδιαιτερότητες και οι εξαιρέσεις που την αφορούν.
Η εξέταση των σχετικών ζητημάτων έγινε σε τέσσερα επίπεδα. Αρχικά, εξετάσθηκαν οι συμφωνίες συνεργασίας στη ναυτιλία τακτικών γραμμών. Αν και οι ναυτιλιακές διασκέψεις πλέον έχουν ιστορική και μόνο σημασία, καθώς η σχετική απαλλαγή απ’ τους κανόνες ανταγωνισμού καταργήθηκε, έγινε προσπάθεια να τονισθούν τα βασικά σημεία του Κανονισμού 4056/86 που χορηγούσε τη σχετική απαλλαγή. Στη ναυτιλία τακτικών γραμμών, μόνο τα consortia απολαμβάνουν απαλλαγή κατά κατηγορία μέσω Κανονισμού καθώς θεωρούνται ως μη βλαπτικά για τον ανταγωνισμό.
Στη ναυτιλία μη τακτικών γραμμών, οι συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ανταγωνιστών που προκαλούν αμφισβητήσεις σχετικά με τη συμβατότητά τους με τους κανόνες ανταγωνισμού είναι τα shipping pools. Αν και σε γενικές γραμμές τέτοιου είδους συμφωνίες δε θεωρούνται ως προβληματικές εξ απόψεως του δικαίου ανταγωνισμού, έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν κάποιες περιπτώσεις παραβίασης.
Νέα μορφή συνεργασίας μεταξύ ανταγωνιστών αποτελούν πλέον και οι συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών. Αν και δεν παραβιάζουν εξ ορισμού τους κανόνες ανταγωνισμού, θεωρήθηκε χρήσιμο να αναζητηθούν οι προϋποθέσεις και οι περιπτώσεις που τέτοιες συμφωνίες παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού.
Τέλος, εξίσου σημαντική είναι και η εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού στο τομέα των λιμενικών υπηρεσιών. Και σε αυτό το τομέα, συμπράξεις ή ακόμα και μονομερείς συμπεριφορές κάποιων παρόχων τέτοιων υπηρεσιών μπορούν να δημιουργήσουν ζητήματα ανταγωνισμού. Τέτοια ζητήματα αναφαίνονται κυρίως λόγω της καταχρηστικής εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης αυτών που θα προκύπτει συνήθως από την άρνηση πρόσβασης στο λιμένα, την άρνηση πρόσβασης στις λιμενικές υπηρεσίες καθώς και στην επιβολή καταχρηστικών όρων στους δέκτες των υπηρεσιών αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Ναυτικό δίκαιο
Λέξεις-κλειδιά:
ναυτιλία, ναυτικό δίκαιο, δίκαιο ανταγωνισμού, ναυτιλιακές διασκέψεις, συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών, λιμενικός ανταγωνισμός
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αριθμός σελίδων:
129
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

KyriakosDimitriadis.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.