Η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κρίσεων κατά τον 21ο αιώνα – Κοινωνική προσφορά σε περίοδο ειρήνης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866402 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-03
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Παπαπουλίδης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Ρούκας, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής
Δρ. Ε. Λέκκας, Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Ε. Βασιλάκης,Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Σ. Λόζιος, Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κρίσεων κατά τον 21ο αιώνα – Κοινωνική προσφορά σε περίοδο ειρήνης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κρίσεων κατά τον 21ο αιώνα – Κοινωνική προσφορά σε περίοδο ειρήνης
Περίληψη:
Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), σύμφωνα με το Βασικό της Δόγμα, αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα εμπλοκής και επίδειξης ισχύος της χώρας, λόγω της ταχύτητας αντίδρασής της και εξαιτίας της εξαιρετικής ιδιομορφίας της ελληνικής επικράτειας. Εκτός όμως από το να εξασφαλίζει την «αποτροπή» και την ασφάλεια, κατά την περίοδο της ειρήνης συμμετέχει στην Πολιτική Σχεδίαση για την αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και εκτελεί σημαντικό έργο επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου.
Διαθέτοντας προσωπικό και μέσα σε πλήρη ετοιμότητα, εκτελεί καθημερινά και πολλές φορές υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες Αεροδιακομιδές πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο σε οποιοδήποτε απομακρυσμένο και δυσπρόσιτο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Επιπλέον, διαθέτοντας την κατάλληλη υποδομή και μέσα, εκτελεί Αεροπορικές Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue – SAR) μέσω του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ). Τρίτον, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή της ΠΑ στην ανίχνευση και αντιμετώπιση πυρκαγιών, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην προστασία των δασών και των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν τόσο την ποσοτική όσο και την ποιοτική προσφορά της ΠΑ στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και κρίσεων κατά τον αιώνα που διανύουμε εξεταζόμενα κυρίως μέσα από το πρίσμα των τριών (3) παράλληλων αποστολών που προαναφέρθηκαν αλλά όχι μόνο.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση στο Διαδίκτυο με τη χρήση λέξεων – κλειδιών.
Πιο συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος παρέχονται γενικοί αλλά βασικοί ορισμοί και έννοιες που αφορούν το θέμα που πραγματεύεται η εργασία καθώς κρίνεται απαραίτητη η εξοικείωση του αναγνώστη με τα κύρια χαρακτηριστικά τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και με τις βασικές αρχές της θεωρεία διαχείρισης καταστροφών.
Στον κύριο κορμό της εργασίας παρατίθενται οι δυνατότητες της ΠΑ επάνω στο κομμάτι της κοινωνικής προσφοράς ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την βαθειά εμπλοκή της στην αντιμετώπιση καταστροφών.
Σκοπός της εργασίας είναι η προβολή του συγκεκριμένου κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) αλλά και η ανάδειξη της σημαντικότητας του έργου που προσφέρεται σε περίοδο ειρήνης, κάτι το οποίο αποτελεί και έναν από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους η ΠΑ απολαμβάνει υψηλότατα ποσοστά αποδοχής από την ελληνική κοινωνία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
φυσικές καταστροφές, ανθρωπιστικές κρίσεις, αεροδιακομιδές, αεροπυρόσβεση, έρευνα και διάσωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
40
Αριθμός σελίδων:
99
Παπαπουλίδης print.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο