Χιονοστιβάδες: Η περίπτωση του ξενοδοχείου Rigopiano στην Ιταλία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866426 268 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Μάνδρου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. Ν. Βούλγαρης,
Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Χ. Κράνης,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ

Δρ. Σ. Λόζιος,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χιονοστιβάδες: Η περίπτωση του ξενοδοχείου Rigopiano στην Ιταλία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χιονοστιβάδες: Η περίπτωση του ξενοδοχείου Rigopiano στην Ιταλία
Περίληψη:
Η ανακάλυψη και εξερεύνηση της άγριας ομορφιάς του χειμώνα, υπήρξε πάντα μια θαυμάσια πρόκληση και εμπειρία για τον άνθρωπο. Μακριά από τη φασαρία και το πλήθος, μέσα σ’ ένα μαγευτικά σιωπηλό κόσμο από άσπρο, ο χειμώνας μπορεί να είναι μια εκπληκτική στιγμή του χρόνου. Είτε πάνω σε σκι, είτε περπατώντας ή κάνοντας ορειβασία, το χιονισμένο βουνό προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες διασκέδασης στον επισκέπτη.
Την ίδια στιγμή όμως, αυτό το περιβάλλον μπορεί να γίνει υπερβολικά επικίνδυνο. Οι χιονοστιβάδες είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που κάθε χρόνο απειλούν εκατοντάδες οικισμούς, θέρετρα, δρόμους στα βουνά. Σε καμία περίπτωση δεν είναι κατώτερες σε καταστρεπτικότητα από τους τυφώνες, τους σεισμούς ή τις πλημμύρες. Ο μόνος λόγος που δεν αναφέρονται τόσο συχνά σαν καταστρεπτικό ή φονικό γεγονός, είναι ότι συμβαίνουν μόνο το χειμώνα, σε απομακρυσμένες περιοχές πάνω στα βουνά και γι αυτό χτυπούν πιο σπάνια ανθρώπινους στόχους. Χρειάζεται κατάλληλος σχεδιασμός της πορείας, εμπειρία και ο σωστός εξοπλισμός προκειμένου να ταξιδέψει κανείς με ασφάλεια στο χειμερινό περιβάλλον. Αν αψηφήσει τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίσει, τότε πιθανότατα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον κύριο «εχθρό» των χειμερινών επισκεπτών στα βουνά.
Συνήθως τα άρθρα που αναφέρονται στις χιονοστιβάδες, είναι γραμμένα έτσι ώστε να φοβίσουν τον αναγνώστη. Παρουσιάζουν τις χιονοστιβάδες σαν μια απρόβλεπτη θεϊκή ενέργεια, που χτυπάει οποτεδήποτε και απειλεί οποιονδήποτε ζει στο βουνό. Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού και είναι πιο γήινη και εγκόσμια. Απαιτείται γνώση για τις χιονοστιβάδες, έτσι ώστε να τις καταλάβουμε και να τις σεβόμαστε, όχι να τις φοβόμαστε. Αυτός ο σεβασμός πρέπει να είναι ο στόχος για να έχουμε μετά τη γνώση και την εμπιστοσύνη να ταξιδεύουμε όπου θέλουμε, έχοντας πάντα στο μυαλό μας ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι. Ο καλύτερος τρόπος εξάλλου να αποφύγει κάποιος μια χιονοστιβάδα είναι να καταλάβει τις συνθήκες που επικρατούν, κατά πόσο είναι πρόσφορες για τη δημιουργία χιονοστιβάδων και τελικά να αλλάξει πορεία.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα ασχοληθούμε με τις χιονοστιβάδες γενικά και θεωρητικά και στο δεύτερο μέρος με την περίπτωση του ξενοδοχείου Rigopiano στην Ιταλία, το οποίο στις 18 Ιανουαρίου 2017, συνέπεια των ισχυρών χιονοπτώσεων που έπλητταν για μέρες την Ιταλία, καταπλακώθηκε από μια χιονοστιβάδα και χάθηκαν 29 από τους επισκέπτες, που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο ξενοδοχείο. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή και η δυνατότητα να αποφευχθεί είναι μερικά από τα αντικείμενα που πραγματεύεται η παρούσα μελέτη, με κύριο σκοπό την αποφυγή άλλων παρόμοιων καταστάσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Χιονοστιβάδες, Rigopiano, Ιταλία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
24
Αριθμός σελίδων:
48
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΜΑΝΔΡΟΥ-merged (3).pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.