Σχέση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και της ιντερλευκίνης-6 με την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με θωρακικό άλγος

Διπλωματική Εργασία uoadl:2866910 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Καρδιολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κολιαστάσης Λεωνίδας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτριος Τούσουλης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Π. Τούτουζας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυρίτση Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σχέση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και της ιντερλευκίνης-6 με την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με θωρακικό άλγος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σχέση της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και της ιντερλευκίνης-6 με την ύπαρξη στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με θωρακικό άλγος
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία και η χαμηλού βαθμού φλεγμονή σχετίζονται με την εξέλιξη της Στεφανιαίας Νόσου (ΣΝ) και πιθανώς συμμετέχουν στην εξέλιξη από σταθερή ΣΝ σε Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο (ΟΣΕ).
Σκοπός: Η συσχέτιση της στεφανιαίας νόσου με τη μεταβολή των επιπέδων της Ιντερλευκίνης-6 (IL-6) στο πλάσμα και του FMD σε ασθενείς με οξύ θωρακικό άλγος.
Υλικά και Μέθοδοι: Το δείγμα της μελέτης αποτελείται από 864 άτομα. Από τους 663 που παρουσιάστηκαν με θωρακικό άλγος, η διάγνωση του ΟΣΕ αποδόθηκε στους 460. Οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν ως πάσχοντες από θωρακικό άλγος μη ισχαιμικής αιτιολογίας. Επιπλέον 201 άτομα με σταθερή ΣΝ συμμετείχαν στη μελέτη. Η ενδοθηλιακή λειτουργία εκτιμήθηκε με τη διαστολή προκαλούμενη από τη ροή (FMD). Τα επίπεδα της IL-6 μετρήθηκαν με την μέθοδο ELISA. Οι ασθενείς με ΟΣΕ επανεξετάστηκαν για μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα.
Αποτελέσματα: Υπήρξε μια προοδευτική συσχέτιση του FMD και του logIL-6 από ασθενείς με θωρακικό πόνο μη ισχαιμικής αιτιολογίας προς αυτούς με σταθερή ΣΝ και έπειτα σε ασθενείς με ΟΣΕ (p<0,001 για FMD και logIL-6). Η μελέτη παρουσίασε ότι οι ασθενείς που προσέρχονται αιτιώμενοι θωρακικό άλγος, έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από ΟΣΕ/MSTEMI, όταν εμφανίζουν υψηλά επίπεδα IL-6 (ΟR: 3.10, 95% C.I.: 1.92 – 5.00, p<0.001) και έχουν επηρεασμένες τιμές FMD (OR: 0.84, 95% C.I.: 0.74 – 0.93, p=0.005).
Συμπεράσματα: Βρέθηκε ότι ασθενείς με ΟΣΕ έχουν επηρεασμένη ενδοθηλιακή λειτουργία και αυξημένα επίπεδα IL-6. Τα ευρήματα αυτά αποτελούν πιθανά αποδεικτικά στοιχεία για τις διεργασίες που προηγούνται της ρήξης της πλάκας και ίσως ένας νέος θεραπευτικός στόχος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ενδοθηλιακή, Ενδοθήλιο, Φλεγμονή, Ιντερλευκίνη, Στεφανιαία νόσος, Προφλεγμονώδεις, Κυτοκίνες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
206
Αριθμός σελίδων:
97
MSc Διπλωματική Κολιαστάσης.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο