Το μέλλον της Ωκεάνιας Ενέργειας στο τρέχον Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πλαίσιο

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2867071 341 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-27
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Βιντσιλαίου Πολυτίμη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Εμμανουέλα Δούση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης , ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το μέλλον της Ωκεάνιας Ενέργειας στο τρέχον Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πλαίσιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το μέλλον της Ωκεάνιας Ενέργειας στο τρέχον Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Πλαίσιο
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της ωκεάνιας ενέργειας ως προς τις δυνατότητες ανάπτυξής της στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Με ποιον τρόπο τα ευρωπαϊκά πολιτικά, οικονομικά και κανονιστικά χαρακτηριστικά μπορούν με άλλα λόγια να συμβάλλουν στην επίλυση των σημαντικότερων εμποδίων του ωκεάνιου τομέα, προσελκύοντας παράλληλα επενδυτές ευρωπαίους αλλά και ξένους.
Για την προσέγγιση των παραπάνω θεματικών αρχικά πραγματοποιείται μια πιο επισταμένη ανάλυση των προτερημάτων αλλά και των σημαντικότερων εμποδίων στην ανάπτυξη της ωκεάνιας τεχνολογίας. Στην συνέχεια επιχειρείται η επιμέρους λεπτομερής προσέγγιση των σημαντικότερων στρατηγικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζονται με την προσέλκυση και υποστήριξη επενδύσεων γύρω από την ωκεάνια ενέργεια και γενικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην Γαλάζια Ανάπτυξη και στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό που εστιάζουν περισσότερο στην ωκεάνια ενέργεια αλλά και στο υποστηρικτικό πλαίσιο που προσφέρουν η Οδηγία του 2009 για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και το πιο πρόσφατο πακέτο μέτρων ‘’Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες’’.
Ακόμα επιχειρείται μια προσέγγιση του επενδυτικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λισσαβόνας το 2009. Παρότι παραμένουν σταθερές κάποιες βασικές αρχές όπως η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και εγκατάστασης, εντούτοις προκύπτουν αλλαγές σε σχέση με τη μορφή και των καθορισμό των διμερών συμφωνιών. Καθοριστικός, ως προς τις παραπάνω αλλαγές, είναι και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Το ευρωπαϊκό επενδυτικό πλαίσιο λοιπόν, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε κάποια ζητήματα, βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπίσει τα εγγενή ζητήματα ενός κλάδου όπως εκείνος της ωκεάνιας ενέργειας. Μπορεί δηλαδή να συμβάλλει και να υποστηρίξει την προσέλκυση επενδύσεων που θα βοηθήσουν στη μετάβαση της ωκεάνιας ενέργειας από την προ-εμπορική στη φάση της εμπορευματοποίησης της. Μάλιστα προς επίρρωση του συμπεράσματος χρησιμοποιούμαι συγκριτικά με την ωκεάνια και την περίπτωση εγκαθίδρυσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, που αυτή τη στιγμή είναι πιο ανεπτυγμένη στην Ευρώπη σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λοιπές θεματικές κατηγορίες:
Δίκαιο – Νομοθεσία
Λέξεις-κλειδιά:
Ωκεάνια ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Επενδύσεις, ΑΠΕ, Γαλάζια Ανάπτυξη, Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, Οδηγία 2009, Ελευθερία Κίνησης Κεφαλαίων, Ελευθερία Εγκατάστασης, Διμερείς συμφωνίες, Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
153
Αριθμός σελίδων:
72
τελικη μορφή πτυχιακής.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο