Καταγραφή και αξιολόγηση πρακτικών παρασκευής γαληνικών φαρμάκων στα Ελληνικά φαρμακεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2867137 378 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προστασία και Πρόληψη των κινδύνων στην Εργασία και το Περιβάλλον
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-03-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κατσόγιαννης Ηλίας
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ελένη Ριζά, ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χριστίνα Δάλλα. Επίκουρος Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταγραφή και αξιολόγηση πρακτικών παρασκευής γαληνικών φαρμάκων στα Ελληνικά φαρμακεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταγραφή και αξιολόγηση πρακτικών παρασκευής γαληνικών φαρμάκων στα Ελληνικά φαρμακεία
Περίληψη:
Η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στα κοινοτικά φαρμακεία είναι μια πρακτική υψηλού φαρμακευτικού ρίσκου που διασφαλίζει σε ειδικές κατηγορίες ασθενών πρόσβαση σε θεραπευτικές λύσεις . Για αυτό το λόγο τα συστήματα υγείας και οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί ανά τον κόσμο εξαιρούν την παρασκευή Γαληνικών φαρμάκων από την συνήθη διαδικασία αδειοδότησης ενός φαρμακευτικού προϊόντος και προσπαθούν να θεσπίσουν κανόνες και διαδικασίες προκειμένου να διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των σκευασμάτων αυτών .
Στην Ελλάδα η νομοθεσία αναγνωρίζει την δυνατότητα και την υποχρέωση των φαρμακοποιών να παρασκευάζουν Γαληνικά φάρμακα στο εργαστήριο των κοινοτικών φαρμακείων .
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να καταγράψει σημαντικές παραμέτρους της εργαστηριακής πρακτικής στην Ελληνική αγορά που σχετίζονται τόσο με την συχνότητα ζήτησης των Γαληνικών σκευασμάτων όσο και με τον βαθμό εξοικείωσης των φαρμακοποιών με τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ποιότητα τους
Για τους σκοπούς αυτής της μελέτης δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνονται αποκλειστικά σε φαρμακοποιούς
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 234 διαφορετικά άτομα, όπως αυτό προέκυψε από τον έλεγχο των email από το σύνολο των 3.749 φαρμακοποιών στους οποίους απευθύνθηκε, που αντιστοιχεί σε ποσοστό απόκρισης 6,24%.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν χαμηλή διείσδυση των γαληνικών σκευασμάτων στην φαρμακευτική αγορά καθώς μόλις το 14,2% των συμμετεχόντων φαρμακοποιών δήλωσε ότι παρασκευάζει τουλάχιστον 1 γαληνικό σκεύασμα σε καθημερινή βάση . Επίσης η μελέτη ανέδειξε θέματα που σχετίζονται με τον βαθμό εξοικείωσης των φαρμακοποιών με την εργαστηριακή πρακτική . Εν προκειμένω το 39,7% απέτυχε στο κομμάτι του ερωτηματολογίου που αφορά την κατανόηση και εξοικείωση με την έννοια της Δραστικής ουσίας δίνοντας απαντήσεις που δεν εμπίπτουν στον βιβλιογραφικά αποδεκτό ορισμό της. Επιπρόσθετα το 78.6% των συμμετεχόντων απέτυχε στο κομμάτι του ερωτηματολογίου που αφορά την σήμανση των γαληνικών φαρμάκων όπως αυτή περιγράφεται από την διεθνή σχετική βιβλιογραφία .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γαληνικά φάρμακα, Φαρμακεία Ελλάδας, Φαρμακευτικά παρασκευάσματα, Εργαστηριακή πρακτική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
31
Αριθμός σελίδων:
54
Katsogiannis Ilias Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο