Χρόνος διαχείρισης ασθενών με τραύμα στο Τ.Ε.Π.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2873038 232 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-09
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αθανασούλα Ιωάννα-Ευαγγελία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χριστίνα Μαρβάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Γεωργία Τουλιά, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αντωνία Καλογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χρόνος διαχείρισης ασθενών με τραύμα στο Τ.Ε.Π.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χρόνος διαχείρισης Ασθενών με τραύμα στο Τ.Ε.Π.
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ : Το τραύμα αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας στη σύγχρονη κοινωνία, το οποίο επηρεάζει τις ζωές, κυρίως νέων και υγιών ενηλίκων και ανηλίκων. Ο χώρος υποδοχής, αναζωογόνησης και αντιμετώπισης ασθενών με τραύμα είναι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών τω νοσοκομείων. Ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαγνωστική διαδικασία και η αξιολόγηση του ασθενούς ονομάζεται χρόνος διαχείρισης (παραμονή- θεραπεία).
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η καταγραφή του χρόνου διαχείρισης ασθενών με τραύμα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γενικού δημόσιου επαρχιακού νοσοκομείου .
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Το δείγμα του πληθυσμού της παρούσας μελέτης αποτελούνταν από 32 ασθενείς με πολλαπλά τραύματα ηλικίας άνω των 14 ετών. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 01/05/2016 έως και 31/05/2018. Ο χρόνος διαχείρισης του ασθενούς στο Τ.Ε.Π. ξεκινούσε από το χρόνο άφιξής του έως την εισαγωγή του στο κατάλληλο τμήμα ή τη διακομιδή του σε τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS ver. 22.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πλειονότητα των προσερχόμενων τραυματιών ‘ήταν άνδρες (78,1%) και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 57 έτη (57,22%). Το 75% των περιστατικών αφορούσαν τροχαία ατυχήματα και ακολουθούσαν οι πτώσεις (25%). Σε όλα τα περιστατικά ο χρόνος διαχείρισης – διεκπεραίωσης στο Τ.Ε.Π. ήταν λιγότερος από μια ώρα. Στο 51,7% των περιστατικών έγινε εισαγωγή στη χειρουργική κλινική του ίδιου νοσοκομείου ενώ το 48,3% χρειάστηκε να διακομισθεί σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Αθήνας. Σε όλες τις περιπτώσεις ο χρόνος ανταπόκρισης του Ε.Κ.Α.Β. ήταν λιγότερος από μια ώρα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η αντιμετώπιση του τραύματος απαιτεί γνώση, συνεχιζόμενη και σωστή εκπαίδευση και κατάρτιση και παρακολούθηση της βιβλιογραφίας για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και τεχνικών. Όλων των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, νέων (νοσηλευτών , ιατρών και διασωστών). Η έγκαιρη αναζωογόνηση στον τόπο του ατυχήματος, η ακριβής διάγνωση των σημαντικότερων και απειλητικότερων , για τη ζωή, προβλημάτων , στο Τ.Ε.Π., αλλά και η αποτελεσματική και ολιστική νοσηλευτική φροντίδα σε κάθε νοσηλευτικό τμήμα από όπου θα περάσει ο ασθενής , αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για τη μείωση των συνεπειών του τραυματισμού και , τελικά, την όσο το δυνατόν, πλησιέστερη ανάρρωση του τραυματία με περιορισμό της αναπηρίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ασθενής με τραύμα, Τμήμα Επειγόντων, Χρόνος διαχείρισης ασθενών με τραύμα στο Τ.Ε.Π., Αιτίες τραύματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
39
Αριθμός σελίδων:
67
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλ.Ι.+Αθανασούλα.pdf
859 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.