Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες- Προβλήματα συμπεριφοράς

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874797 333 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-20
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καραγιάννη Παρασκευή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Στυλιανός Χριστογιώργος, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Αικατερίνη Παπανικολάου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες- Προβλήματα συμπεριφοράς
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες- Προβλήματα συμπεριφοράς
Περίληψη:
Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα με πλήθος τραυματικών εμπειριών, η οποία έχει μελετηθεί και μελετάται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Σκοπός: Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται τα προβλήματα συμπεριφοράς στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες υπό το πρίσμα των παραγόντων των λόγων της μετανάστευσης, της προτίμησης του τόπου παραμονής, τις δομές φιλοξενίας και τις προ-κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον, ένας δεύτερος στόχος είναι η συλλογή πληροφοριών για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σχετικά με τα στοιχεία της οικογένειας τους, την μετανάστευση, τις τωρινές συνθήκες ζωής, την θρησκεία, τις προσδοκίες για το μέλλον τους, το γενικό ιατρικό τους ιστορικό αλλά και την διερεύνηση των συμπτωμάτων της διαταραχής του μετατραυματικού στρες με στόχο την κοινωνική και κλινική περιγραφή του δείγματος.
Υλικό/Μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 41 αγόρια που φιλοξενούνται προσωρινά σε δομές ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με την χρήση τριών ερωτηματολογίων. Τα ερωτηματολόγια Strengths and Difficulties Questionnaire και το Children's Revised Impact of Event Scale χορηγήθηκαν στα ασυνόδευτα ανήλικα, μεταφρασμένα στην μητρική τους γλώσσα. Επιπλέον, για τις ανάγκες της διπλωματικής εργασίας κατασκευάστηκε ένα ερωτηματολόγιο, κλινικής περιγραφής και κοινωνικών στοιχείων, το οποίο συμπληρώθηκε από τους φροντιστές των παιδιών. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με την χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS.
Αποτελέσματα: Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το 56,1% των ασυνόδευτων αγοριών εκδηλώνουν πολύ σοβαρές δυσκολίες στην συμπεριφορά, το 75,6% των συμμετεχόντων εμφανίζουν πολύ σοβαρές ελλείψεις ως προς τις προ-κοινωνικές δεξιότητες και το 56,1 % των ασυνόδευτων προσφύγων αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές δυσκολίες στις σχέσεις με τους συνομηλίκους. Επιπλέον, το 63,4% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων εμφανίζουν συμπτώματα της διαταραχής του μετατραυματικού στρες ενώ 36,6% δεν εκδηλώνουν συμπτώματα που να πληρούν τα κριτήρια για την διαταραχή. Επίσης, οι λόγοι μετανάστευσης συσχετίζονται με τις προ-κοινωνικές δεξιότητες και τα προβλήματα συμπεριφοράς, η διαβίωση σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας φαίνεται να επηρεάζει την εκδήλωση προβλημάτων συμπεριφοράς ενώ η επιλογή του τόπου παραμονής βρέθηκε ως ένας παράγοντας που μπορεί να προβλέψει την εκδήλωση προβλημάτων στην συμπεριφορά.
Συμπεράσματα: Οι λόγοι μετανάστευσης, η επιλογή του τόπου παραμονής, η διαβίωση σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και οι δυσκολίες στις προ-κοινωνικές δεξιότητες φαίνεται να αποτελούν παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση προβλημάτων στην συμπεριφορά. Παράλληλα οι λόγοι μετανάστευσης φαίνεται να συσχετίζονται και με τις δυσκολίες στις προ-κοινωνικές δεξιότητες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Προβλήματα συμπεριφοράς, Προ-κοινωνικές δεξιότητες, Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
99
Αριθμός σελίδων:
85
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Karagianni Paraskevi master.pdf
4 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.