Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και συναισθηματικές διαταραχές

Διπλωματική Εργασία uoadl:2874922 227 Αναγνώσεις

Μονάδα:
ΠΜΣ Έγκαιρη Παρέμβαση στην Ψύχωση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Τριανταφυλλίδη Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αναγνωστόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Παπανικολάου Αικατερίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Χριστογιώργος Στυλιανός, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και συναισθηματικές διαταραχές
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και συναισθηματικές διαταραχές
Περίληψη:
Πολλά ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν στην Ελλάδα έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί από αυτούς. Τα παιδιά αυτά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα με πλήθος σωματικών και ψυχικών τραυμάτων.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετώνται τα συναισθηματικά προβλήματα στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και η διαταραχή του μετατραυματικού στρες υπό το πρίσμα των παραγόντων της οικογένειας, της μετανάστευσης, των τωρινών συνθηκών ζωής, της θρησκείας και των θετικών προσδοκιών για το μέλλον.
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 41 αγόρια που φιλοξενούνται προσωρινά σε δομές ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με την χρήση τριών ερωτηματολογίων. Τα ερωτηματολόγια Strengths and Difficulties Questionnaire και το Children' s Revised Impact of Event Scale χορηγήθηκαν στα ασυνόδευτα ανήλικα, μεταφρασμένα στην μητρική τους γλώσσα ενώ για τις ανάγκες της διπλωματικής εργασίας, κατασκευάστηκε ένα ερωτηματολόγιο κλινικής περιγραφής και κοινωνικών στοιχείων το οποίο συμπληρώθηκε από τους φροντιστές των παιδιών. Η στατιστική ανάλυση έγινε με την χρήση του προγράμματος SPSS.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το 43,9% των παιδιών έχει πολύ σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα, το 14,6% σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα ενώ το 16,5% ήπια συναισθηματικά προβλήματα. Η απώλεια σημαντικών προσώπων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού φάνηκε να συσχετίζεται με την εμφάνιση συναισθηματικών προβλημάτων ενώ οι πολιτισμικές καταβολές που φέρουν τα παιδιά, φαίνεται να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα προσαρμογής στη χώρα υποδοχής. Βρέθηκε επίσης ότι υπάρχει υψηλή συσχέτιση της υπερκινητικότητας με τα συναισθηματικά προβλήματα ενώ οι θετικές σκέψεις που έχουν τα παιδιά για το μέλλον συσχετίζονται με τις σχέσεις που έχουν με τους συνομηλίκους.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, Συναισθηματικά προβλήματα, Διαταραχή μετατραυματικού στρες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
58
Αριθμός σελίδων:
81
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Triantafillidi Maria Master.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.