Αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων

Διπλωματική Εργασία uoadl:2875166 246 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Ανάπτυξη Ανθρωπίνων Πόρων
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-05-28
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Καραγιάννης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ,Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης στην οδική ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική επισκόπηση των προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής ή εκπαίδευσης οδικής ασφάλειας. Προσεγγίζει τις τρέχουσες πρακτικές στην έρευνα αξιολόγησης, την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων και τις συνιστώσες τους. Η οδική ασφάλεια σχετίζεται άμεσα με την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων αποτελούν τα παιδιά και οι έφηβοι, των οποίων η σωματική, η ψυχοκοινωνική και ψυχοσυναισθηματική ακεραιότητα απειλείται άμεσα από δυσάρεστα συμβάντα που λαμβάνουν χώρα στο οδικό δίκτυο με θύματα τόσο τους ίδιους όσο και τους οικείους τους. Τα οδικά ατυχήματα συμπεριλαμβάνονται στις πρώτες τέσσερις αιτίες θανάτου για παιδιά ηλικίας από 10 ετών και πάνω, και για τον λόγο αυτό, αξιολογείται ως κρίσιμη και επιβεβλημένη η καλλιέργεια κυκλοφοριακής συμπεριφοράς και παιδείας.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι παρ’ ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών προγραμμάτων οδικής ασφάλειας, λίγα είναι εκείνα που συνοδεύονται από επίσημες αξιολογήσεις. Οι περισσότερες ερευνητικές μελέτες εστιάζουν στη γνώση, στην ασφαλή συμπεριφορά και στις προσωπικές στάσεις, αφήνοντας στο περιθώριο την εξέταση των ατυχημάτων αυτών καθαυτών, ενώ στην πλειοψηφία τους αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους με την ιδιότητα των πεζών. Παράλληλα, οι ερευνητικές αυτές προσπάθειες και οι όποιες αξιολογήσεις πραγματοποιούνται σε δυτικά κράτη, ικανοποιητικού μέσου όρου εισοδήματος, και για τους ανωτέρω λόγους, τα ευρήματά τους δεν μπορούν να γενικευτούν για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια πρέπει να εκκινεί από την προσχολική ηλικία και να συνεχίζεται μέσω του Δημοτικού και του Γυμνασίου-Λυκείου, ενώ η εξατομικευμένη εκπαίδευση αποδεικνύεται πολύ ανώτερη από την συλλογική, ιδίως αν η τελευταία δεν βασίζεται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συνομηλίκων. Σε κάθε περίπτωση, η κατάρτιση στην εκπαίδευση οδικής ασφάλειας πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην πράξη, δηλαδή σε μια διδασκαλία στην τάξη, εμπλουτισμένη με καλές επιδείξεις συμπεριφοράς, καθώς και με τη χρήση των νέων τεχνολογικών μέσων και των εναλλακτικών διδακτικών και μαθησιακών εργαλείων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
Οδική Ασφάλεια Κυκλοφοριακή Αγωγή, Εκπαίδευση Οδικής Ασφάλειας, Τροχαία Ατυχήματα, Πρόληψη Ατυχημάτων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

kukloforiaki-agwgiergasia (teliko).pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.