Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα παιδί με αυτισμό στο πλαίσιο υλοποίησης δραστηριοτήτων γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876093 197 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ειδική Αγωγή
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-14
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Αλατοπούλου Μαρίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ρόη Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ευδοξία Ντεροπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βασίλης Τσάφος, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα παιδί με αυτισμό στο πλαίσιο υλοποίησης δραστηριοτήτων γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα παιδί με αυτισμό στο πλαίσιο υλοποίησης δραστηριοτήτων γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος
Περίληψη:
Ο αυτισμός συνιστά μία από τις πιο σοβαρές και σύνθετες χρόνιες διαταραχές της ανάπτυξης που η συχνότητα εμφάνισης της αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων ενός παιδιού με αυτισμό συνιστά ζήτημα έντονου προβληματισμού και διαλόγου ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές. Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Ειδική Αγωγή» και επιδιώκει να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί με αυτισμό μπορεί να ωφεληθεί σε επίπεδο κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ομαδικών δομημένων δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, μελετήθηκε η ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων και της μιμητικής ικανότητας στο παιδί κατά τη συμμετοχή του σε ομαδικές δομημένες δραστηριότητες γνωσιακού συμπεριφορικού δράματος για διάστημα οκτώ μηνών. Εν κατακλείδι, η ενίσχυση είναι εφικτή με τον συνδυασμό δραστηριοτήτων οι οποίες αποσκοπούν σε συγκεκριμένα σημεία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση
Λέξεις-κλειδιά:
αυτισμός, κοινωνικές δεξιότητες, γνωσιακό συμπεριφορικό δράμα
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
69
Αριθμός σελίδων:
141
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διπλωματική_Εργασία_Αλατοπούλου_Μάιος 2019_R.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.