Το εθνικό πλαίσιο διενέργειας κλινικών δοκιμών σε Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα - Συγκριτική αξιολόγηση και προοπτικές βελτίωσης.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2876596 312 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινικές Μελέτες: Σχεδιασμός και Εκτέλεση
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2019-06-22
Έτος εκπόνησης:
2019
Συγγραφέας:
Κυριακάκη Δήμητρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Γαβριατοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπουσα
Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φλώρα Ζαγουρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το εθνικό πλαίσιο διενέργειας κλινικών δοκιμών σε Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα - Συγκριτική αξιολόγηση και προοπτικές βελτίωσης.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το εθνικό πλαίσιο διενέργειας κλινικών δοκιμών σε Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα - Συγκριτική αξιολόγηση και προοπτικές βελτίωσης.
Περίληψη:
Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν το σύνδεσμο μεταξύ της επιστημονικής έρευνας και της κλινικής πρακτικής και καθώς απαιτούν μεγάλο προϋπολογισμό για να υλοποιηθούν, αποτελούν άμεσες επενδύσεις για την χώρα διεξαγωγής. Έτσι οι κλινικές δοκιμές μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη και να αποδώσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, ενισχύοντας όχι μόνο την οικονομία, αλλά και τη δημόσια υγεία και την αγορά εργασίας.
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και αξιολόγηση της ελληνικής πραγματικότητας σχετικά με το πλαίσιο των κλινικών δοκιμών και η σύγκρισή της με δύο άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Βέλγιο και την Πολωνία. Στο Βέλγιο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του EFPIA για το έτος 2016 δαπανήθηκαν περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στην φαρμακοβιομηχανία , ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή στην Πολωνία το ύψος της επένδυσης για τον ίδιο σκοπό προσέγγισε σχεδόν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως, στη χώρα μας, στα πλαίσια της ανωτέρω έρευνας παρατηρείται ότι επενδύονται μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ σε κλινικές μελέτες ετησίως, καθιστώντας την Ελλάδα ουραγό στη φαρμακευτική έρευνα.
Οι βασικές αιτίες για την παρούσα κατάσταση των χαμένων ευκαιριών είναι η γραφειοκρατία και η άρνηση του συστήματος υγείας να ενστερνιστεί την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών. Σε αυτό προστίθεται η έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και υπηρεσίες καθώς και το μη ανταγωνιστικό εθνικό καθεστώς φορολογίας.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν συγκεκριμένες προτάσεις προσαρμογής, προκειμένου να απαλλαχθεί η Ελλάδα από τις κύριες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που εμπλέκονται σε μια κλινική δοκιμή. Αυτές περιλαμβάνουν την εναρμόνιση των διαδικασιών και την εφαρμογή των προθεσμιών από τους εμπλεκόμενους φορείς, την πρόσληψη εκπαιδευμένου και καταρτισμένου προσωπικού και τέλος την παροχή οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Κλινικές δοκιμές, Επενδύσεις, Συγκριτική Αξιολόγηση, Θεσμικό Πλαίσιο, Προοπτικές Βελτίωσης
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
48
Kyriakaki Dimitra Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο